eur:
392.83
usd:
367.84
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Merkel: "nem volt már hatalmam befolyásolni Putyint"

A korábbi német kancellár a Der Spiegelnek adott interjújában azt mondta, kifogyott az eszközökből, melyekkel az orosz elnökre még hatni tudott volna az ukrajnai háború kezdete előtt.

A volt német kancellár európai egyeztetést akart összehívni 2021 nyarán Emmanuel Macron és Vlagyimir Puytin részvételével, de ekkor már mindenki számára világos volt, hogy ősszel otthagyja a politikai életet: ennek ismeretében nem voltak meg az eszközei arra, hogy véghez vihesse elképzelését.

Négy kancellári ciklust követően 2021 decemberében köszönt le tisztségéről Angela Merkel, aki utolsó moszkvai útjára 2021 augusztusában indult el. Visszaemlékezése szerint a látogatás hangulata egyértelmű volt - az oroszok azt éreztették vele, neki már nincs politikai befolyása - írja a BBC.

Nem tekintett már partnerként rá Putyin

"Putyinnak pedig csak a hatalom számít" - tette hozzá.

Ezt abból is érezhette, hogy míg korábbi találkozóin négyszemközt beszélhetett az orosz elnökkel, az utolsó alkalommal már Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vett a tanácskozáson.

A 2022 februárjában kitört ukrajnai háború fényében sokak véleménye volt az, hogy Angela Merkelnek és az unió többi vezetőjének keményebben kellett volna bánnia a Kremllel. A CDU külpolitikai szakértője, Roderich Kiesewetter képviselő ugyanakkor azok közé tartozik, akik szerint Merkel tudta, hogy Putyin megpróbálja megosztani és gyengíteni Európát, de úgy vélte, hogy a "puha erő" a helyes megközelítés. Az invázió előtt azzal érvelt, hogy Németország túlságosan függ az orosz gáztól.

Angela Merkel a Der Spiegelnek adott interjújából az is kiderül, hogy az egykori politikus úgy véli, időt tudott vásárolni Kijevnek azzal, amilyen álláspontot képviselt a minszki béketárgyalásokon. Ekkor még fegyverszünetet tudott elérni a Krím elcsatolása után, viszont a lefegyverzés és a nemzetközi felügyelet felállítása már nem sikerült.

Az egykori kancellár azt is elmondta:

nem bánta meg, hogy decemberben távozott hivatalából,

mert úgy érezte, hogy kormánya nem csak az ukrajnai válság, hanem a moldovai, grúziai, szíriai és líbiai konfliktusok terén sem ért el előrelépést, amelyek mindegyike Oroszországot is érinti.

Van közös pont életükben

Putyin és Merkel is közvetlen tapasztalatokat szereztek a kommunista Kelet-Németországgal kapcsolatosan. Merkel ott nőtt fel, Putyin pedig szovjet KGB-tisztként szolgált az országban, titkos hírszerzési munkát végezve. Putyin folyékonyan beszél németül, Merkel pedig valamennyire oroszul.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×