INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

németoszág

járvány

fertőzés

Drámai helyzet Németországban: egy légúti vírus miatt megteltek a kórházi gyermekosztályok

Drámai helyzet Németországban: egy légúti vírus miatt megteltek a kórházi gyermekosztályok

Infostart

Egy sor német tartományban immár alig van szabad ágy a gyermekkórházakban egy súlyos légúti fertőzéses megbetegedés, az úgynevezett RSV sújtja. Az év végére drámai helyzet alakulhat ki.

A hirtelen egészségromlást a gyermekek esetében egy, a felső légúti betegségekért felelős kórokozó, az úgynevezett RSV (respiratórikus szincicális vírus) okozza. Ez egy régóta ismert, nagyon virulens kórokozó, mely cseppfertőzéssel terjed. Főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt a megbetegedés, esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a légutak súlyos gyulladása (bronchiolitis) vagy akár tüdőgyulladás is, ami akadályozza az oxigénfelvételt. Az RSV-fertőzés szezonja az őszi, még inkább a téli hónapokra esik.

Az illetékes német egészségügyi hatóságok szerint több német tartományban, egyebek között Bajorországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, valamint Alsó-Szászországban jóformán nincs már szabad ágy a gyermekosztályokon. A problámát nem csak az okozza, hogy egyre több a fertőzéses megbetegedés , hanem az is, hogy egyre nagyobb a hiány az ellátó személyzet tekintetében.

Florian Hoffman, a müncheni gyermekklinika vezető főorvosa egyenesen katasztrofális állapotokról beszélt. A beteg gyermekekkel érkező családoknak a sürgősségi betegfelvételi osztályokon tábori ágyakon kell aludniuk. Az orvos szerint mindez szegénységi bizonyítvány Németországról.

A kialakult helyzet azért is rendkívül válságos, mert

az érintett gyermekek többsége a fertőzés következtében súlyos beteg, és mesterségesen kell lélegeztetni őket.

2021 kora őszén – akárcsak tavaly Magyarországon – Németországban is volt egy szokatlanul magas RSV légúti fertőzéses hullám. A jelenlegi helyzet azonban a tavalyinál jóval súlyosabb – értékelte Florian Hoffman.

Utalt arra is, hogy a kilátások egyáltalán nem kedvezők, a megbetegedések száma ugyanis rohamosan növekszik.

"A tél folyamán képtelenek leszünk valamennyi beteg ellátására"

– figyelmeztetett müncheni vezető főorvos.

A járványügyi megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint a fertőzéses hullám október második hetében kezdődött. Az intézet figyelmeztetett arra, hogy különösen a kisebb gyermekek esetében sürgős orvosi konzultációra és kórházi beutalásra van szükség.

A müncheni Florian Hoffman arra is felhívta a figyelmet, hogy mindezzel párhozamosan egy rendkívül korai és egyidejűleg nagyon kemény influenzahullámmal is számolni kell.

Nyitókép: YouTube/Bethesda Kórház Alapítvány
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018