eur:
393.82
usd:
368.57
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének a jövő héten esedékes uniós csúcstalálkozót előkészítő vitáján 2020. szeptember 15-én. Borell közölte, hogy az Európai Uniónak szolidárisnak kell lennie Görögországgal és Ciprussal, ugyanakkor folytatnia kell a tárgyalásokat Törökországgal a Földközi-tenger keleti felében végzett török kutatófúrások keltette feszültség és bizonytalanság feloldása érdekében.
Nyitókép: MTI/AP pool/Francisco Seco

Josep Borrell tiszta vizet öntött a pohárba, csak erre jók a szankciók

Egyértelmű, hogy az uniós szankciók gyengítik az orosz gazdaságot és Moszkva azon képességét, hogy tovább finanszírozza az Ukrajna elleni háborúját - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő Brüsszelben.

Az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút, de elmondható, hogy csökkentik az orosz hadsereg hadianyag-beszerzési képességét, ami ahhoz vezetett, hogy az orosz erők rengeteg veszteséget szenvednek el a harcmezőn - mondta Borrell.

Az EU és tagállamai eddig mintegy nyolcmilliárd euró értékben biztosítottak fegyvereket és katonai felszereléseket Kijevnek, ez közel 45 százaléka annak, mint amennyit az Egyesült Államok ad.

Borrell hangsúlyozta továbbá, hogy közös állásfoglalást adnak ki a külügyminiszterek. "Eszerint továbbra is korlátozó intézkedéseket kell bevezetni az orosz gazdasággal szemben, és meg kell erősíteni a harmadik országok részvételére vonatkozó korlátozó intézkedéseket, különösen azokkal szemben, akik fegyvereket és katonai támogatást nyújtanak Moszkvának" - jelentette ki.

Közölte, hogy rekordidő alatt született megállapodás a lengyelországi székhelyű katonai segítségnyújtási misszióról, amelynek keretében 15 ezer ukrán katonát képeznek ki több uniós tagállam támogatásával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×