eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 11-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára (k) részt vesz a Rjonfo Üvegház Farm átadásán az ország keleti részén fekvő Hamdzsu megyében október 10-én. Az átadásra a Munkapárt 77 évvel ezelőtti megalapításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepség részeként került sor.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Elsöprő erejű válaszra készül Észak-Korea

Válaszul az előző héten tartott amerikai-dél-koreai légi hadgyakorlatokra.

Az észak-koreai néphadsereg vezérkara szerint a közös katonai manőver valójában nyílt provokáció, amelynek célja a feszültség szándékos fokozása a térségben, közvetlen célpontja Észak-Korea.

A KCNA állami hírügynökség által hétfőn közölt angol nyelvű nyilatkozatban az olvasható, hogy „A Koreai-félszigeten az Egyesült Államok és Dél-Korea meggondolatlan katonai hisztériakeltése miatt kialakult súlyos helyzet most a bizonytalan konfrontáció felé halad".

A dokumentum szerint az észak-koreai hadsereg is tartott hadgyakorlatot, amelyben légi támaszpontjai és repülőgépek elleni támadásokat feltételeztek. A közleményben megerősítették, hogy az elmúlt időszakban több tucat különböző típusú rakétával, közte ballisztikus rakétával végeztek kísérleteket, hogy ellenőrizzék bevethetőségüket „az ellenség műveletirányítási rendszere” ellen. A tájékoztatásból kiderült, hogy légi gyakorlatot is tartottak, ötszász repülőgép bevetésével.

Észak-Korea a nemzetközi bírálatok ellenére szeptember vége óta szokatlanul gyakran hajt végre rakétakísérleteket.

Ezek sorában kilőttek egy több ezer kilométeres hatótávolságú, nukleáris robbanófej hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétát is.

A rakétakísérletekere válaszul Dél-Koreában - az ott állomásozó amerikai erők részvételével – a korábbi évek gyakorlatainál nagyobb katonai manővereket tartottak, köztük a múlt héten is.

Címlapról ajánljuk
Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Várhatóan csaknem 550 hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A július 18-án rajtoló Balaton-kerülő versenyről Haranghy Csabát, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×