INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

Észak-korea

rakétakilövés

usa

Az USA Észak-Korea támogatásával vádolja Oroszországot és Kínát

Az USA Észak-Korea támogatásával vádolja Oroszországot és Kínát

Infostart / MTI

Washington szerint a Moszkva és Peking két ország bármit megtesznek, hogy igazolják a phenjani vezetés ballisztikusrakéta-indításait.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Albánia, Írország és Norvégia kezdeményezte a testület tanácskozását miután Észak-Korea csütörtökön újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre: a hat felbocsátott rakéta között egy interkontinentális ballisztikus rakétát is fellőttek, ami miatt a japán kormány evakuálási riasztást adott ki, és ideiglenesen leállította a vonatok közlekedését.

"Nem hagyhatsz csak úgy fel a Biztonsági Tanácsban kötelezettségeiddel, mert Észak-Korea talán fegyvereket ad el neked az ukrajnai háborúdhoz, vagy mert úgy véled, hogy nagyszerű regionális ütközőállam az Egyesült Államokkal" - hangoztatta Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországra és Kínára utalva.

Kínai kollégája, Csang Csün ugyanakkor azt kifogásolta, hogy

"a tanács konstruktív szerepet játszhatna, ahelyett, hogy folyton nyomásgyakorlásra helyezi a hangsúlyt."

A jelen körülmények között, különösen arra kellene törekednie, hogy enyhítse a konfrontációt, enyhítse a feszültséget és politikai rendezést szorgalmazzon - fűzte hozzá.

A kínai és az orosz ENSZ-nagykövetek mindemellett hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok további feszültséget teremt a Dél-Koreával közös nagyszabású hadgyakorlataival.

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken elítélte az újabb észak-koreai rakétakísérleteket

és felszólította az ország vezetését, hogy tartózkodjon a további provokációktól, és haladéktalanul térjen vissza a Koreai félsziget nukleáris leszerelését szolgáló tárgyalásokhoz.

Az ENSZ BT tíz nem állandó tagja a tanácskozást követően közös nyilatkozatban ítélte el az észak-koreai rakétaindításokat és sürgette a testületet, hogy "egységes hangon szólaljon fel ebben az ügyben".

Az elmúlt években a 15 tagú tanács megosztott volt abban a kérdésben, hogy miként kezelje Észak-Koreát.

Májusban Kína és Oroszország megvétózta az Egyesült Államok indítványát, hogy újabb szankciókat vezessenek be az észak-koreai rakétakísérletekre válaszul.

Ezzel egy időben Phenjan elítélte az Egyesült Államok és Dél-Korea térségbeli hadgyakorlatait.

Nyitókép: Forrás: Twitter/Jaxa
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018