eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin
Észak-koreai rakétakilövésről szóló korábbi híradást néznek emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. november 2-án. Észak-koreai rakéták sorozata miatt ezen a napon légiriadót rendeltek el egy dél-koreai szigeten, a lakosokat földalatti óvóhelyekre menekítették, a rakéták közül legalább egy a két ország közötti tengeri határ közelében csapódott be.
Nyitókép: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

A helyzet fokozódik: megtalálták egy észak-koreai rakéta darabjait

Dél-Koreában elemezték annak az észak-koreai rakétának a darabjait, amelyet egy hete indítottak. A fegyver a két ország közötti tengeri határként szolgáló vonalnál csapódott a tengerbe.

A dél-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint a rakétát, amelyből egy három méter hosszú és két méter széles darabot találtak meg, SA-5 típusúként azonosították. Ez a típus föld-föld rakétaként is bevethető.

A szöuli dokumentum szerint Oroszország nemrég hasonló típusú rakétát használt az ukrajnai háborúban. November 2-án Észak-Korea rekordszámú, több mint húsz rakétát, köztük egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely átlépte a két ország közötti tengeri határt. A támadás miatt a dél-koreai hatóságok figyelmeztették Ulleungdo sziget lakóit, hogy keressenek menedéket.

A dél-koreai hadsereg szerint "a félsziget felosztása és az 1953-as koreai háborút lezáró tűzszünet óta" ez volt az első alkalom, hogy egy észak-koreai rakéta ilyen közel került a déli felségvizekhez.

Nem sokkal később Dél-Korea egy hajót küldött a rakéta felkutatására, amely 1500-2000 méterre süllyedt a tengerben – írta a szöuli NK News szakportál. Kedden az észak-koreai védelmi minisztérium cáfolta azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Phenjan tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×