eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Észak-koreai rakétatesztekről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. november 3-án, amikor az észak-koreai rezsim újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre. A tesztelés során legalább három rakétát bocsátottak fel, köztük egy interkontinentális ballisztikus rakétát, ami miatt a japán kormány evakuálási riasztást adott ki, és ideiglenesen leállította a vonatok közlekedését. Az előző napon Phenjan több mint húsz rakétát bocsátott fel, ez a legtöbb, amit valaha egyetlen nap alatt indított.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Pánik Japánban: kilőtték a "szörnyeteget"

Észak-Korea csütörtökön három, köztük egy – Dél-Korea szerint – interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki. Utóbbi repülés közben meghibásodhatott, számolt be a Japan Times.

A kilövések tényét Japán is megerősítette. Kisida Fumio miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ezeknek a fegyvereknek a folyamatos kilövése felháborító és tűrhetetlen. A csütörtöki rakétagyakorlat ritka figyelmeztetéshez vezetett a J-Alert nevű vészjelző rendszerben: Niigata, Jamagata és Mijagi prefektúrákban arra szólították fel az embereket, hogy vonuljanak az óvóhelyekre.

A dél-koreai hadsereg közlése szerint az említett interkontinentális ballisztikus rakétát Észak-Korea Szunan területéről indították, és a jelek szerint már a normál repülése során meghibásodott, miután a második fokozat levált róla. A Yonhap hírügynökség értesülése szerint a másik két rakéta rövid hatótávolságú lehetett.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter egy sebtében összehívott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a minisztérium becslése szerint az interkontinentális rakéta 750 kilométert tett meg, maximális magassága 2000 kilométer volt. Az ilyen, úgynevezett emelt röppályás kilövéseket Észak-Korea azért alkalmazza, hogy elkerülje a szomszédos országok fölötti átrepülést, és hogy tesztelje a robbanófejek ellenállóképességét, amikor azok újra belépnek a légkörbe.

Megfigyelők szerint a rakéta az északiak „szörnyetegnek” titulált, Hwasong-17-ese lehetett.

A csütörtökön kilőtt három rakéta közül egyik sem landolt Japán kizárólagos gazdasági övezetében, ami 200 tengeri mérföldre (370 kilométerre) terjed ki a partoktól – közölte a japán kormány, mely először arra figyelmeztetett, hogy a rakéta belépett az ország légterébe. Később Tokió módosította értékelését és közölte, hogy valójában a Japán-tenger felett elvesztette a rakéta nyomát.

„Olyan kilövést észleltünk, amelyből látszott, hogy Japán fölött repülhet, ezért beindítottuk a riasztást – mondta Hamada. – De miután ellenőriztük a repülést, megerősítettük, hogy a rakéta nem haladt át Japán felett”.

A japán Kyodo News idézett egy kormányzati forrást, ami szerint a J-Alert figyelmeztetést nem a három rakéta miatt adták ki; egyes megfigyelők szerint a levegőben felrobbant rakéta része válthatta ki.

Az Egyesült Államok határozottan elítélte a történteket, miközben közös hadgyakorlatba kezdett Dél-Koreával – 240 harci gép, köztük F–35-ös lopakodók bevetésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×