eur:
394.71
usd:
365.58
bux:
65142.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Észak-koreai rakétatesztekről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. november 3-án, amikor az észak-koreai rezsim újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre. A tesztelés során legalább három rakétát bocsátottak fel, köztük egy interkontinentális ballisztikus rakétát, ami miatt a japán kormány evakuálási riasztást adott ki, és ideiglenesen leállította a vonatok közlekedését. Az előző napon Phenjan több mint húsz rakétát bocsátott fel, ez a legtöbb, amit valaha egyetlen nap alatt indított.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

180 északi vadászgép miatt mozgósította erőit Dél-Korea

Helyi idő szerint péntek délelőtt 11 és délután 3 óra között észlelt Dél-Korea nagy számú észak-koreai vadászgépet.

Az esetre mindössze egy nappal azután került sor, hogy észak interkontinentális ballisztikus rakétával végzett sikertelen próbakilövést, illetve hogy nagy számú rakétát indított a tengeri határterületek felé - írja a CNN.

A feszültség a Koreai-félszigeten hétfőn kezdett fokozódni, amikor megkezdődött az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata, az "Éber vihar", amelyben az Egyesült Államok szerint több száz repülőgép és több ezer katona vesz részt mindkét országból.

A két országot Észak-Korea provokációval vádolta, a hadgyakorlatra adott válaszként szerdán 23 rakétát lőtt ki keleti és nyugati partjairól, amire Szöul három föld-levegő rakétával válaszolt.

A pénteki dél-koreai bevetésen meg nem határozott számú F-35A lopakodó vadászrepülőgép is részt vett a dél-koreai hadsereg szerint,

és a folyamatban lévő közös manőverekben részt vevő dél-koreai harci gépek is készenlétben tartották.

A csütörtöki északi tesztkilövést követően az Egyesült Államok és Dél-Korea bejelentette, hogy egy nappal, november 5-ig meghosszabbítja a gyakorlatokat, amit egy észak-koreai tisztviselő "nagyon veszélyes és rossz döntésként" ítélt el az állami média szerint.

Követelik, hogy Észak kezdjen párbeszédet

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter ezzel párhuzamosan a dél-koreaiakkal folytatott egyeztetést követően

"felelőtlen és meggondolatlan tevékenységgel" vádolta északot

"Már korábban is arról beszéltünk, hogy az ilyen jellegű tevékenységek potenciálisan destabilizálják a régiót. Ezért felszólítjuk Észak-Koreát, hogy hagyjanak fel az ilyen típusú tevékenységgel, és kezdjenek komoly párbeszédet" - mondta Austin.

Az ENSZ-ban is téma lesz az ügy

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan pénteken ülést tart, hogy megvitassa Phenjan legutóbbi rakétakilövéseit. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerdán a CNN-nek adott interjújában elítélte Észak-Korea cselekedeteit, mondván, Phenjan több biztonsági tanácsi határozatot is megszegett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×