eur:
368.72
usd:
345.09
bux:
48350.72
2023. június 7. szerda Róbert
Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás a szöuli főpályaudvar egyik kijelzőjén 2022. szeptember 30-án. A dél-koreai vezérkari főnökség tájékoztatása szerint Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből Dél-Korea irányába. A mostani kísérletre röviddel azután került sor, hogy Kamala Harris amerikai alelnök befejezte látogatását a térségben.
Nyitókép: Dzson Hon Kjun

Ez már szinte háborús helyzet

Észak-Korea legalább három rakétát lőtt fel, köztük egy olyat, ami miatt a Japánban ideiglenesen leállt a vonat közlekedés és evakuálták az embereket.

A rakétakísérletek tovább fokozták a feszültséget a régióban. A csütörtöki kísérletek előtt egy nappal Phenjan több mint 20 rakétát bocsátott fel, ez a legtöbb, amit valaha egyetlen nap alatt indított.

A dél-koreai vezérkar közölte, hogy észlelte, amint Észak-Korea a főváros, Phenjan közelében lévő területről egy interkontinentális ballisztikus rakétát, majd egy órával később a közeli Kaecson városból két rövid hatótávolságú rakétát indított.

A nagyobb hatótávolságú rakétát a jelek szerint nagy szögben indították, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a szomszédok területére való belépést. A dél-koreai hadsereg szerint a rakéta elérte a maximális magasságot, amely 1920 kilométer volt, és mintegy 760 kilométert tett meg. Az nem derült ki, hogy a kísérlet mennyire volt sikeres.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter hasonló repülési adatokat közölt, de azt mondta, hogy a hadsereg elvesztette a fegyver nyomát, miután az eltűnt a Koreai-félsziget és Japán közötti vizek fölött.

A japán kormány kezdetben attól tartott, hogy ez a rakéta az ország északi területe fölött halad el, de később Tokió korrigálta értékelését. Kisida Fumio japán miniszterelnök hivatala televízión, rádión, mobiltelefonon és nyilvános hangszórókon keresztül riasztásokat küldött az északi Mijagi, Jamagata és Niigata prefektúrák lakosainak, arra utasítva őket, hogy menjenek óvóhelyekre.

Nem érkezett jelentés károkról vagy sérültekről azokról a területekről, ahol a riasztást kiadták. Az említett régiókban a rakétariasztást követően ideiglenesen felfüggesztették a gyorsvonatok közlekedését, majd rövidesen újraindították. Kisida elítélte az északi rakétakilövéseket, és azt mondta, hogy a tisztviselők elemzik annak részleteit.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök hivatala azt közölte, hogy Dél-Korea fenntartja az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatokat, válaszul Észak-Korea fokozódó kísérleti tevékenységére, amely szerinte csak tovább mélyíti Észak-Korea nemzetközi elszigeteltségét és további gazdasági sokkot okoz az ország népének.

Adrienne Watson, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője nyilatkozatot adott ki, amelyben közölte: az Egyesült Államok határozottan elítéli az észak-koreai ICBM-kísérletet, és Joe Biden elnök és nemzetbiztonsági csapata a szövetségesekkel és partnerekkel szoros együttműködésben értékeli a helyzetet.

Az Észak-Korea által szerdán felbocsátott több mint 20 rakéta egyike egy lakott dél-koreai sziget irányába haladt, és a két ország közötti tengeri határ közelében landolt, ami légiriadót váltott ki, és az Ulleung-sziget lakóit evakuálásra kényszerítette. Dél-Korea válaszul három precíziós irányítású rakétával támadta az országok keleti tengeri határához közeli helyszíneket.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Hatalmas károkat okozott a gátrobbantás, víz alatt Herszon - Háborús híreink szerdán

Hatalmas károkat okozott a gátrobbantás, víz alatt Herszon - Háborús híreink szerdán

Bár Kelet-Ukrajnában és az oroszországi Belgorod megyében továbbra is heves harcok folynak, a világ figyelme most mégis Herszon környékére összpontosul: kedd hajnalban átszakadt a Dnyeperen található Nova Kahovka-i vízerőmű, melynek következtében nemcsak a folyó déli ártere vált lakhatatlanná, de veszélybe került több százezer ember áram és vízellátása is. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×