INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

korea

atom

légiriadó

A dél-koreai egyesített vezérkar által közreadott képen egy hadgyakorlat részeként fellőnek egy ballisztikus rakétát egy ismeretlen dél-koreai helyszínen 2022. október 5-én. Dél-Korea és az Egyesült Államok a mai napon négy föld-föld rakétával hajtott végre gyakorlatot, amelynek során tengeri célpontokat vettek célba. A gyakorlat egy nappal azután történt, hogy egy észak-koreai közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta elrepült Japán fölött.

Most már légiriadó van Dél-Koreában, Észak lődöz

Infostart / MTI

Dél-Korea válaszul szintén rakétákat lőtt ki. Órákkal a rakétaindítások előtt Észak-Korea hevesen megfenyegette az éppen hadgyakorlatot tartó szomszédját.

Észak-koreai rakéták sorozata miatt légiriadót rendeltek el szerdán egy dél-koreai szigeten, a lakosokat föld alatti óvóhelyekre menekítették, a rakéták közül legalább egy a két ország közötti tengeri határ közelében csapódott be.

Dél-Korea válaszul szintén rakétákat lőtt ki. Órákkal a rakétaindítások előtt Észak-Korea élesen bírálta déli szomszédja és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatát, melyet "inváziós főpróbának" minősített, s azzal fenyegetőzött, hogy

a két ország "szörnyű árat fizet"

a műveletért.

A dél-koreai hadsereg közölte, hogy Phenjan először tizenhét, majd további hat rakétát indított különféle irányokba területéről.

Az egyik rakéta a dél-koreai Ullung-sziget felé repült, és végül a szigettől 167 kilométerre északnyugatra csapódott be. A dél-koreai hadsereg ezt követően légiriadót rendelt el a szigeten - számolt be a szöuli vezérkar. A helyi média fotókat tett közzé, amelyeken a sziget lakói földalatti óvóhelyekre vonulnak.

A rakéta becsapódási pontja mintegy 26 kilométerre volt a két állam tengeri határától. A dél-koreai hadsereg szerint ez volt az első alkalom az ország 1948-as két részre osztása óta, hogy egy észak-koreai rakéta ilyen közel csapódott be a tengeri határhoz.

Phenjan legalább egy, vélhetőleg rövid hatósugarú ballisztikus rakétát lőtt ki kelet felé, amely Japán különleges gazdasági övezetén kívül hullott a Japán-tengerbe - számolt be Tokió.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter elmondta:

legalább két ballisztikus rakéta szabálytalan röppályát járt be, ami arra utal, hogy nagy manőverezhetőségű, nukleáris töltettel is felszerelhető KN-23-as rakétákról van szó,

amelyek alapjául az orosz Iszkander szolgált.

Kisida Fumio japán miniszterelnök "teljességgel megengedhetetlennek" nevezte a teszteket.

Emellett Phenjan több mint száz tüzérségi lövedéket lőtt ki keleti partjairól a két Korea határán található katonai ütközőzóna irányába. A dél-koreai vezérkar hangsúlyozta: az akció megsérti a két Korea közötti 2018-as megállapodást.

Szöul szerdán közölte, levegő-föld rakétákkal hajtott végre kísérleteket, hogy megmutassa eltökéltségét, határozottan szembeszáll az észak-koreai provokációkkal. A dél-koreai hadsereg bejelentette, hogy vadászgépei három precíziós irányítású rakétával támadtak az országok keleti tengeri határához közeli helyszíneket.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök rendkívüli értekezleten utasította a biztonsági tisztviselőket, tegyenek gyors lépéseket, hogy

Észak-Korea szembesüljön provokációjának következményeivel.

A Koreai-félszigeten az utóbbi hónapokban elszabadultak az indulatok, mivel Észak-Korea nukleáris töltet hordozására képes rakétákkal kísérletezett, és olyan törvényt fogadott el, amely felhatalmazza nukleáris fegyvereinek megelőző bevetésére számos helyzetben.

Észak-Korea azzal érvelt, hogy a közelmúltban végrehajtott fegyvertesztjei válaszok Washington és Szöul közös hadgyakorlataira, amelyet inváziós próbának tekint, beleértve az e heti, mintegy 240 harci repülőgép részvételével zajló déli katonai manővereket is.

Nyitókép: MTI/EPA/Dél-koreai egyesített vezérkar
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018