eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Victor Ponta volt miniszterelnök, a Pro Romania párt elnöke szavaz a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitája után a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2019. október 10-én.
Nyitókép: MTI/Baranyi Ildikó

Pont került a volt román kormányfő elleni korrupciós ügy végére

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való visszaéléssel és pénzmosással gyanúsította Victor Pontát. A volt miniszterelnök koholmánynak és koncepciós eljárásnak nevezte az ügyet.

A még 2016-ban indított bűnvádi eljárás során azzal gyanúsították meg Pontát, hogy 2012 márciusában a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként egy 220 ezer eurós adományért cserébe befutó parlamenti helyet ígért a PSD jelöltlistáján egy üzletembernek. A DNA akkori közlése szerint ebből a pénzből törlesztette a PSD egyik alapítványa Tony Blair volt brit kormányfő tiszteletdíját, aki részt vett 2012 márciusában egy bukaresti konferencián. A DNA úgy értékelte, hogy a 2012 tavaszán még ellenzékben levő Ponta jogosulatlan választási előnyre tett szert nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva.

Az ügyben 2016 októberében zár alá helyezték Ponta egyik házát, és egy időre hatósági felügyeletet is elrendelt az ügyészség a volt miniszterelnök ellen.

A vád ejtéséről szóló, mostani ügyészségi irat szerint,

az eljárás során nem bizonyosodott be, hogy Pontának nagyobb befolyása lett volna, mint a 100 millió eurós vagyonnal rendelkező üzletembernek, a Ponta-Blair találkozó választási hasznát pedig nem lehet kimutatni.

Ponta Facebook-bejegyzésében rámutatott: senki sem fogja kárpótolni az utóbbi hat évben elszenvedett megaláztatásért, miközben mind az őt meghurcoló egykori DNA-ügyész, mind a DNA egykori főnökei "köszönik, jól vannak". Leszögezte: az ügyét nem elévülés miatt ejtették, hanem azért, mert koholmány volt, a politikai vádiratok "iskolapéldája".

A nagy médiavisszhangot keltő Ponta-Blair ügyet elindító Mircea Negulescut,

a DNA ploiesti-i kirendeltségének volt ügyészét azóta bíróság elé állították,

mert a legfőbb ügyészség közleménye szerint több esetben megfélemlítéssel vagy vádalkuval próbálta hamis tanúzásra rávenni az általa vizsgált korrupciós ügyek szereplőit, újabb ügyekhez kreálva bizonyítékokat.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×