INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

lettország

választás

krisjanis karins

A kormánypárt nyerte a parlamenti választásokat Lettországban

Infostart / MTI

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység nyerte a parlamenti választásokat Lettországban a szavazatok 18,9 százalékával - tájékoztatott a helyi választási bizottság vasárnap reggel, miután összesítette a szavazatok 95 százalékát.

A második helyen a Zöldek és Földművesek Szövetsége végzett a voksok 12,8 százalékával. A három párt - a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt - választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11 százalékot szerzett.

Karins három koalíciós partneréből csak egy került be biztosan a parlamentbe, a konzervatív Nemzeti Szövetség, amely 9,3 százalékot szerzett.

Miközben a Konservativie nevű pártnak nem sikerült elérnie az 5 százalékos parlamenti küszöböt, a liberális Fejlődésért párt épphogy bejutott a törvényhozásba.

A voksolás nagy vesztese a Harmónia nevű ellenzéki párt, amely eddig a legjelentősebb politikai erő volt Lettországban. A párt a 2018-as és a 2014-es választásokat is megnyerte, de mindkétszer ellenzékbe került. Most a szavazatok mindössze 4,8 százalékát sikerült megszereznie.

Jelenleg úgy tűnik, hogy nyolc pártnak sikerült bejutnia a törvényhozásba (saeima).

A választási kampányt jórészt az ukrajnai háború miatti biztonsági aggályok és az energiaválság, illetve az infláció okozta gondok határozták meg.

Krisjanis Karins volt az első lett miniszterelnök, aki végig ki tudta tölteni négyéves ciklusát az 1,9 millió lakosú országban.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018