eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén egy orosz tüzérségi támadásban megrongálódott áramszolgáltató létesítménynél a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Kozlov

Így értékelik az oroszok, hogy mi történik most Harkivban

Az ukránok "megtorló akciókat hajtanak végre".

Megtorló akciókat hajtanak végre civilek ellen Harkiv megye visszafoglalt területein az ukrán fegyveres erők, ami felháborító - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Ami Harkiv megye lakosait illeti, a beérkező információk szerint ott most valóban sok olyan megtorló intézkedés történik, ami nem illeszkedik semmilyen keretbe. Embereket kínoznak, embereket gyaláznak meg. Ez természetesen felháborító. A különleges hadművelet folytatódik" - mondta Peszkov.

Azt a hírt kommentálva, miszerint az ukrán hatóságok Harkiv megyében olyan orosz és ukrán tanárokat vettek őrizetbe, akik az orosz megszállás alá került területeken az orosz tanrend szerint tanítottak a helyi iskolákban, a szóvivő Szergej Kravcov orosz oktatási miniszterre hivatkozva azt mondta, hogy a területeken jelenleg nincsenek orosz tanárok.

Harkiv megye oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatása arról tájékoztatta a TASZSZ-t kedden, hogy a visszafoglalt Harkiv megyei településekre bevonult ukrán hadsereg "terrorizálja" a civileket, és falvakat zárt le "tisztogatás" céljából. Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy "átcsoportosította" erőit a Harkiv megyei Balaklija és Izjum térségéből, és a szakadár Donyecki Népköztársaságba vezényelte át őket. Nyugati híradások és elemzők szerint az orosz hadsereg eddigi legnagyobb vereségét szenvedte el az északi frontszakaszon.

Peszkov kedden ismételten a védelmi tárca hatáskörébe utalta az "átcsoportosítás" kommentálását. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Kreml jelenleg nem tervezi a mozgósítás elrendelését.

A szóvivő szerint a "különleges hadművelet" ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állampolgárok konszolidált támogatását tudhatja maga mögött. Mint mondta, ezt bizonyítják a közvélemény-kutatások, és ezt mutatja a hétvégén megtartott választások eredménye is.

"Ami a más, kritikus nézőpontokat illeti, amíg ezek a jelenlegi jogi kereteken belül maradnak, addig az pluralizmus. De ez a határ nagyon-nagyon keskeny, itt nagyon óvatosnak kell lenni" - mondta Peszkov.

Megjegyezte, hogy a közvélemény nagyon érzékenyen reagál a háború fejleményeire.

Szergej Lavrov külügyminiszter egy keddi moszkvai tanácskozáson kijelentette, hogy a Nyugat "hibrid háborút" indított Oroszország ellen, amely "példátlanná vált", miután, mint fogalmazott, Moszkva "rákényszerült a különleges hadműveletre". Lavrov szerint a Nyugat célja Oroszország gazdaságának tönkretétele.

Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (parlamenti alsóház) elnöke keddi Telegram-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy szerinte Washington azzal, hogy az utolsó ukránig folytatja a háborút, "erősen téved, ha azt hiszi, hogy az őt nem fogja érinteni".

A háborús helyzetről beszélt Resperger István az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×