eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 11-én közreadott videóról készített képen orosz ejtőernyős vállról indítható rakétát lő ki az ukrajnai mikolajivi-Krivij Rih-i déli frontszakaszon.
Nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Keményebb fellépést sürgetnek a háborúpárti oroszok

Az ukrán hadsereg váratlan előrenyomulása Harkiv közelében és az orosz katonák menekülése hatalmas dühöt váltott ki az orosz nacionalisták körében. Elhangzott olyan vád is, hogy a vezetés “elárulta” katonákat.

Hátrahagyott tankok, ütegek, páncélozott csapatszállító járművek és lőszer – ezt látni Ukrajna északi frontján, ahol az ukrán hadsereg váratlanul visszafoglalta Izjum várost és több települést, miközben az orosz katonák elmenekültek.

A hat hónapja tartó háborúban ezúttal olyan ritka helyzet állt elő, hogy az ukránok, de az oroszok egy része is egyetért valamiben: dühösek a Kremlre.

Az orosz tévében az a példa nélküli megjegyzés hangzott el egy képviselő részéről: vagy legyen teljes mozgósítás – azaz totális háború –, vagy „kezdjünk tárgyalásokat a háború leállításáról”.

Miközben az ukránok több településen kitűzték a zászlajukat és a helyi lakosok egy része ölelgette és étellel-itallal kínálta a katonákat, Vlagyimir Putyin azzal volt elfoglalva, hogy Moszkva alapítását ünnepelve felavatott egy óriáskereket és a fővárosban tűzijátékot is tartottak. Hasonlóképp hallgatott Szergej Sojgu védelmi miniszter is.

A nyugati média szerint példátlan vereség és az ennek ellenére tartott show felháborította a háborúpárti kommentátorokat és nacionalistákat. „Szentségtörés” – írta Szemjon Pegov haditudósító a Telegramon és

„skizofrénnek” nevezte, hogy a hatóságok eddig elkerülték a mozgósítást.

„Ezek szórakoznak velünk” – idézte a Reuters a Rybar néven ismert háborúpárti Telegram-csatorna gazdáját. „Most nem szabad befogni a szánkat, mert ez komolyan árt az ügynek” – tette hozzá.

A védelmi minisztérium szombaton úgy fogalmazott: „átcsoportosítja” az erőket, amin persze gúnyolódtak az ukránok, de már az orosz kommentelők is.

A nacionalista Igor Girkin (fedőneve Sztrelkov), az a volt FSZB-tiszt, aki részt vett a Moszkva által felkelésnek nevezett 2014-ben indult donbaszi harcok szervezésében, az 1905-ös orosz–japán háború egyik döntő, vesztes csatájához hasonlította a történteket. Ami utána jött, az az 1905-ös forradalom volt, amit a cári hatalom vérbe fojtott.

Girkin már korábban sem kímélte Sojgu védelmi minisztert, akit „hullámpapír marsallnak” nevezett. Azt mondta: ha nem lesz teljes körű mozgósítás, akkor Oroszországot megverik Ukrajnában.

A BBC rádiónak közben sikerült interjút kérnie Szergej Markov volt Duma-képviselőtől.

Markov nyíltan elismerte, hogy ami most történt Harkiv környékén, az az ukrán hadsereg győzelme és az oroszok kudarca.

Mindez hatalmas fenyegetés az ottani oroszbarát lakosságnak, amelyet terrorral fenyeget a kijevi, nácik irányította rezsim – fogalmazott, összeszólalkozva a műsorvezetővel. A kudarc az oroszok részéről eszkalációhoz vezethet – tette hozzá.

Markov ugyanakkor azt is állította, hogy az orosz lakosság többsége támogatja az ukrajnai katonai műveletet, de hozzátette: Putyin eddig „udvariasan és szerényen viselkedett... Valamiféle mozgósítás kell majd, bár nem teljes körű. Elsősorban az informatikusokat, a volt kommandósokat és a gazdaságot kell mozgósítani” – mondta.

Majd azzal kavart újabb vitát, hogy közölte: Ukrajna nem létezik, a kijevi vezetés a megszálló Egyesült Államok és Nagy-Britannia bábkormánya. Amikor megkérdezték tőle, hány amerikai vagy brit katona tartózkodik Ukrajnában, azt állította: ezrek, majd pontosított: „A megszállás 21. századi módszerekkel zajlik, befolyásolják a politikát és a biztonsági szerveket.”

Bár nem bírálta Putyint nyíltan, azt mondta: az orosz hadseregnek sokkal keményebbnek kell lennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×