eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
2016. június 10-én Londonban készített kép II. Erzsébet brit királynőről, aki 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: 2016. június 10-én Londonban készített kép II. Erzsébet brit királynőről, aki 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Szinte minden, még a sztrájk is leáll most az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság és az egész világ II. Erzsébetre emlékezik ezekben a napokban. Az elhunyt brit uralkodó halálát követő menetrend pontosan rögzített.

A BBC beszámolója szerint hivatalos temetési szertartásra tíz-tizenegy napon belül kerül sor a westminsteri apátságban (Westminster Abbey).

A pontos időpontot a Buckingham-palotának kell hivatalosan megerősítenie.

A szertartás napja minden bizonnyal munkaszüneti nap lesz, de ehhez is a palota, illetve a kormány megerősítésére van szükség.

Amennyiben munkaszüneti napot rendelnek el, az iskolák is zárva maradnak.

A péntekre előirányzott sportesemények elmaradnak, köztük az angol és az északír labdarúgó-bajnokság mérkőzései.

Elhalasztják a péntekre tervezett lóversenyeket is, és ugyanez vonatkozik a golfversenyekre is.

Ugyancsak elmarad a 2022-es Tour of Britain férfi professzionális országúti kerékpáros verseny péntekre kitűzött szakasza, mint ahogy az Anglia és a Dél-afrikai Köztársaság közötti krikettmérkőzes is.

Lemondták a BBC Proms komolyzenei fesztivál csütörtök esti, pénteki koncertjeit és a szombati zárókoncertjeit is.

A színházi előadások ugyanakkor várhatóan folytatódnak, egyperces néma csenddel megszakítva.

A Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Dolgozók Nemzeti Szakszervezete (Rail, Maritime and Transport Union) bejelentette, hogy

a szeptember 15-re és 17-re kitűzött sztrájkot az elhunyt királynő iránti tisztelet jeleként lemondják.

Hasonló döntést hozott mind a közlekedési, mind a postai alkalmazottak szakszervezete is, lemondva a szeptemberre előirányzott munkabeszüntetéseket.

A nap folyamán a Szent Pál-székesegyházban (St. Paul's Cathedral) tartanak megemlékezést II. Erzsébet előtt tisztelegve a miniszterelnök és több kormánytag jelenlétében.

Mivel a királynőt nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában érte a halál, koporsója egyelőre az edinburgh-i sékesegyházban marad.

Tisztelői néhány nap múlva róhatják le kegyeletüket a koporsó előtt. Ezt követően a koporsót légi úton Londonba szállítják. A Westminster-palotában négy napon keresztül százezrek emlékezhetnek a királynőre.

Az Egyesült Királyság zászlaját pénteken félárbócra eresztik a kormányépületeken egészen a hivatalos temetés utáni nap reggeléig.

A zászlókat szombaton helyi idő szerint 13.30-tól 24 órás időtartamra ismét felhúzzák III. Károly hivatalos királlyá koronázásig.

Ezt követően a zászlókat ismét félárbócra eresztik.

Pénteken megszólalnak a harangok a Westminster-palotában, a Szent Pál-székesegyházban, valamint a Windsori Kastélyban a királynő emlékére.

A londoni Hyde Parkban és több más helyen 96 lövéssel tisztelegnek, emlékezve arra, hogy II. Erzsébet 96 évet élt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×