eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Szent Javelina című, Szűz Máriát egy Javelin amerikai páncéltörő rakétavetővel ábrázoló falfestmény egy kijevi lakóházon 2022. június 6-án. Ez egyike azoknak a fegyvereknek, amelyekkel az Egyesült Államok és más nyugati országok támogatják Ukrajnát az orosz támadással szembeni védekezésben.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Merkel: Putyin szét akarja rombolni az uniót is – a háború szerdai hírei

Megtörte a hallgatást a volt német kancellár Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával kapcsolatban. Oroszország ezentúl nem veszi figyelembe az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseit. Egész nap frissülő hírfolyam.

2022.06.08. 20:58

A német másodosztályban játszik az ukrán bajnok kézilabdacsapat

A kilencszeres ukrán bajnok Motor Zaporizzsja férfi kézilabdacsapata a következő szezonban a német másodosztályban szerepel.

Frank Bohmann, a német kézilabdaliga elnöke elmondta, segítenek a klub fennmaradásában, hiszen a háború miatt a Motor sem játszhat Ukrajnában. A hazája bajnokságát 2013 óta minden idényben megnyerő csapat Düsseldorfban játssza majd a hazai mérkőzéseit, az eredményei beszámítanak majd a tabellába, a feljutás és a kiesés kérdését azonban nem befolyásolják. (MTI)

2022.06.08. 20:53

Tömegével indulnak haza az ukrán menekültek, kezdődhet az ingázó migráció

Több ezer ukrán menekült tért vissza Németországból Ukrajnába az elmúlt hetekben az ottani drámai biztonsági helyzet ellenére. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azonban óvatosságra int, míg egy migrációkutató szerint a jövőben az Ukrajnával határos országokban a menekültek ingázása várható.

2022.06.08. 19:22

Vlagyimir Putyin keresztlányát is külföldi ügynöknek bélyegezhetik

Az orosz parlament első olvasatban megszavazta „az idegen ügynökökről” szóló törvény szigorítását. Az egyik kétes hírű szerző szerint a cél a NATO és a brit külügy befolyásolási hálózatának feltárása.

2022.06.08. 17:10

Német gazdasági szakértők: az importvám hatékonyabb lenne a szankcióknál

Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók csak hosszabb távon érik el a teljes és egyben kívánt hatást. Több tekintélyes német gazdasági szakértő azon a véleményen van, hogy hogy az orosz energiaimportra kivetett vámok a szankcióknál hatékonyabb reagálást jelentenének az Ukrajna ellen indított orosz háborúra.

2022.06.08. 17:00

Az ukrán erők feltartóztatják a rohamokat Szeverodonyeckben

Az elmúlt egy nap alatt öt települést lőttek az oroszok.

2022.06.08. 16:45

Kijev reméli, hogy hamar uniós tagjelölti státuszt kap

Kijev reménykedik, hogy a következő, júniusi EU-csúcson az uniós tagállamok vezetői elfogadják Ukrajna uniós tagjelölti státuszát, a pozitív válasz nagyon fontos lenne számunkra - jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán törvényhozás elnöke, az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

Az ukrán törvényhozás elnöke szerint a tagjelölti státusz elfogadása új lendületet adna Ukrajnának, annak megtagadása pedig Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedvezne. "Nagyon fontos, hogy az ukrán nép azt az üzenetet kapja Európától, hogy amit teszünk, nem hiábavaló. Ha az uniós csúcson negatív döntést hoznak, akkor Putyin azt úgy értelmezi, hogy büntetlenül folytathatja, amit elkezdett" - hangsúlyozta.

Sztefancsuk megköszönte a véleménye szerint "legerkölcsösebb európai politikai intézmény", az uniós parlament határozott kiállását Ukrajna mellett, de arra kérte az EU-t, hogy újabb szankciókkal továbbra is gyakoroljon nyomást Oroszországra.

"Lehet, hogy többet kell tenni annak érdekében, hogy a háború elviselhetetlenné váljék Putyin számára. Tudom, hogy ez megterheli az Önök országainak költségvetését, de higgyék el, a vereség ára sokkal magasabb lesz" - hangsúlyozta az ukrán parlament elnöke. (MTI)

2022.06.08. 16:43

Újabb ukrán régióban akarnak népszavazást az oroszok

Az Oroszországhoz való csatlakozásról írnák ki a referendumot.

2022.06.08. 15:57

Holttesteket cseréltek

Ukrajna 50 orosz katona holttestét adta át Oroszországnak 50 ukrán halott katonáért cserébe – erősítette meg Kijev. Az ukránok közül 37-en a mariupoli Azovsztal erőműben halt meg.

2022.06.08. 15:12

Brüsszel pénzze támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot

Az Európai Unió 7,25 millió euróval (mintegy 2,8 milliárd forint) támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök felderítését és kivizsgálását célzó nyomozását, valamint fokozza az Ukrajnában tevékenykedő humanitárius szervezeteknek nyújtott támogatását.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a megítélt összeg a hágai székhelyű ICC vizsgálati kapacitását és hatékonyságát hivatott növelni. Emlékeztettek: Litvánia, Lengyelország és Ukrajna az Eurojust támogatásával március végén hozott létre közös nyomozócsoportot, hogy felderítse az Ukrajnában február 24. óta tartó háborúban állítólagosan elkövetett nemzetközi bűncselekményeket. Az ICC április végén csatlakozott a kezdeményezéshez. Az együttműködés célja a nemzetközi igazságügyi együttműködés megkönnyítése, valamint hogy felgyorsítsák a határon átnyúló nyomozati munka és a büntetőeljárások lefolytatását az érintett országokban, illetve az ICC államaiban. (MTI)

2022.06.08. 15:08

Integrációs központot nyitott a Katolikus Karitász

Integrációs központot nyitott Budapesten a Katolikus Karitász az Ukrajnából érkezett és hosszú távon Magyarországon maradó menekültek támogatására, beilleszkedésük megkönnyítésére. A Katolikus Karitász közleményében azt írta, hogy a segélyszervezet a hosszú távú segítségnyújtás érdekében komplex programot működtet, jelenleg 66 családot támogat.

Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója elmondta: az igényeket felmérve indult el a program, amelyet a Catholic Releif Service-szel (CRS) közösen valósítanak meg. A Katolikus Karitász segítséget ad a lakhatáshoz, a munkahelykereséshez, az ügyintézéshez, a gyermekek iskoláztatásához, hogy a támogatottak mielőbb beilleszkedjenek és önálló életet kezdjenek Magyarországon. (MTI)

2022.06.08. 14:16

Pesszimistább az OECD

Az iparosodott országok szervezete (OECD) az ukrajnai háború miatt jelentősen rontotta a világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését; szerdán a honlapján publikált jelentésében a korábban jelzett 4,5 százalék helyett 3,0 százalékos növekedést vár az idén, és 3,2 százalék helyett 2,8 százalékost jövőre.

Az OECD megfogalmazása szerint a növekedés lassulásával kell megfizetni a háború árát alacsonyabb jövedelmek és a kevesebb munkalehetőség formájában. A háború előtt a világgazdaság a koronavírus-járvány után erős, bár egyenlőtlen fellendülés felé tartott. Az ukrajnai konfliktus és az ellátási láncok zavarai, amelyeket a zéró-Covid-politika miatti kínai leállások súlyosbítanak, komoly csapást mérnek a fellendülésre az OECD magyarázata szerint.

A növekedés a vártnál lényegesen gyengébb lesz szinte minden gazdaságban. A legsúlyosabban érintett országok többnyire Európában találhatók, amely az energiaimport és a menekültáradat révén is nagymértékben kitettek a háború következményeinek.

Az infláció is magasabb lesz és tovább tart, mint korábban feltételezték - mondta Mathias Cormann, az OECD főtitkára. Az inflációs nyomást fokozó magasabb nyersanyagárak világszerte sújtják a nemzetgazdaságokat, visszafogják a reáljövedelmeket és a reálkiadásokat, ami tovább rontja a fellendülést. (MTI)

2022.06.08. 14:02

Ursula von der Leyen: orosz terrorfegyver lett az élelmiszer

Az Európai Bizottság elnöke kiadta a jelszót az Európai Parlament plenáris ülésén: az olaj után a gázt kell célba venni. Gál Kinga megindokolta, Magyarország miért ragaszkodott a Kirill orosz pátriárka ellen tervezett büntetőintézkedések elvetéséhez.

2022.06.08. 13:51

Megszavazták a háborús veszélyhelyzetről szóló törvényt

Varga Judit igazságügyi miniszter elmondta a Parlamentben, hogy november elsejéig lesz érvényben a törvény.

2022.06.08. 13:27

Ismét megszólalt az OMV az üzemanyagkútjaival kapcsolatban

A Mol és az OMV már egyeztet a további ellátásról.

2022.06.08. 12:03

Háború, infláció, rezsicsökkentés – ezeket visszhangozták a Parlament falai

A Mi Hazánk szerint nem lehet támogatni Ukrajna feltétel nélküli uniós csatlakozást. Momentum: a kormány elvesztegetett egy évtizedet.

2022.06.08. 11:31

Májusra begyűrűzött Magyarországra a háború hatása

Az áprilisi 9,5 százalékról májusban 10,7 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az áremelkedés mértéke meghaladta a várakozásokat, ilyen mértékű inflációra legutóbb 1999 decemberében volt példa – mondta érdeklődésünkre a Portfolio elemzője.

2022.06.08. 11:24

Írország az ukrán EU-csatlakozásra: yes!

Írország határozottan támogatja Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét, a következő, júniusi EU-csúcson pozitív üzenetet kell küldenünk ezzel kapcsolatban az ukrán kormánynak – hangsúlyozta Micheál Martin ír miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A kormányfő szerint több tagjelölt vagy tagjelöltségre pályázó országnak reményt kell adni a csatlakozás lehetőségére, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy ezeknek az országoknak keresztül kell vinniük a csatlakozás előfeltételeit jelentő strukturális reformokat. Hozzátette azonban, hogy nem szabad a kritériumoknak túl szigorúaknak lenniük, mert az csak feleslegesen akadályozná ezen országok csatlakozását.

Felhívta a figyelmet, hogy az EU-t manapság többen bírálják, miközben "ukránok ezrei mentek ki 2014-ben az utcára egy közös európai jövőért harcolva, most pedig ukránok tömegei várnak a határoknál uniós zászlókkal a kezükben".

Kormánya határozottan támogatja a lehető legkeményebb szankciókat Oroszország ellen, és elfogadja, hogy ennek mindenkire vonatkozó ára van – tette hozzá. (MTI)

2022.06.08. 11:20

Brit rakétaszállítás: a nyugatnak kockázatos, az ukránoknak létkérdés

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense kérdésünkre elmondta: nem lesz egyszerű eljuttatni az eszközöket Ukrajnába, és a folyamatos rakétautánpótlás biztosítása is kérdéses.

2022.06.08. 10:57

Novák Katalin számít a cseh pragmatizmusra

Közösségi oldalán jelentkezett a köztársasági elnök prágai útjával kapcsolatban.

2022.06.08. 09:49

Csere részeként jutottak Kijevbe az Azovsztal védőinek holttestei

Az oroszokkal 160 holttestet "cseréltek" az ukránok, így kerülhettek Kijevbe a Mariupol acélművét védő katonák maradványai.

2022.06.08. 08:37

Amerikai tarackkal lőttek orosz területeket az ukránok – orosz közlés

Mihail Mizincev tábornok szerint az ukrán erők a fenyegető gabonahiány és az élelmiszerválság ellenére továbbra is katonai célokra használják a terményfeldolgozó és tároló létesítményeket.

2022.06.08. 08:25

Újra pályán az ukrán válogatott – sport a tévében

Wales-Hollandia, Belgium-Lengyelország és Írország-Ukrajna Nemzetek Ligája-mérkőzéseket is játszanak ma.

2022.06.08. 08:02

GKI: nem ott adóztat a kormány, ahol extraprofit van

A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint pont azokat az ágazatokat nem sújtja az extraprofitadó, ahol tényleg kiemelkedő mennyiségű extraprofit van.

2022.06.08. 07:51

Fontos emberi jogi kérdésben döntött az orosz parlament

Második és harmadik, végleges olvasatban is megszavazta az orosz parlament azt törvényjavaslat-csomagot, amely felhatalmazza az orosz hatóságokat az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletei végrehajtásának mellőzésére.

2022.06.08. 07:39

Volodomir Zelenszkij: Ukrajna függetlenedése óta a következő tél lesz a legnehezebb

Az ukrán államfő a kormánytisztviselőkkel és a legnagyobb állami tulajdonú energetikai vállalatok képviselőivel a következő fűtési szezonra való felkészülésről tárgyalt. Nem adnak el külföldre szenet és földgázt.

2022.06.08. 07:28

ORFK: tízezernél többen érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5535 ember lépett be kedden Magyarországra, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 4932-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől kedden 174 ember, köztük 81 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.06.08. 06:43

Angela Merkel megtörte a hallgatást, Vlagyimir Putyinról is beszélt

Az orosz elnök gyűlölete a nyugati demokratikus modell ellen irányul, és szét akarja rombolni az Európai Uniót - jelentette ki a volt német kancellár Berlinben, Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×