eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Ukrán csapatok rakétákat lőnek ki a kelet-ukrajnai Popasznajában 2022. április 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA

Brit rakétaszállítás: a nyugatnak kockázatos, az ukránoknak létkérdés

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense kérdésünkre elmondta: nem lesz egyszerű eljuttatni az eszközöket Ukrajnába, és a folyamatos rakétautánpótlás biztosítása is kérdéses.

Az Egyesült Királyság is küld nagy hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának – jelentette be a brit védelmi miniszter.

„ Az M142-es azt a 6 rakétáját körülbelül 2 másodperc alatt kilövi, az M270-es, amit a britek szállítanak, a 12-t körülbelül 4-5 másodperc alatt kilövi. Ahhoz, hogy hatásosak legyenek ezek a rendszerek, több ezer rakétát kell leszállítani. Ez nem egyszerű logisztikai feladat, ráadásul az oroszok meg kifejezetten vadásznak a nyugati ukrán határok felől beérkező kamionokra és mindenféle szállítóeszközre, mert nagy valószínűséggel fegyver van rajtuk” – mutatott rá Kaiser Ferenc. Összefoglalva hozzátette, hogy

az eszközök leszállítása és az utánpótlás biztosítása is nagy feladatnak ígérkezik. Annak lehetőségét sem zárta ki, hogy ezen eszközök egy része orosz harci zsákmányként végezheti.

Vagyis nyugati részről van kockázata a dolognak, de az ukránoknak ez nagyon fontos, hogy elvegyék az orosz tüzérségnek azt az érzését, hogy büntetlenül lőhetik az ukrán városokat. Kaiser Ferenc úgy látja, hogy ezt relatíve kevés eszközzel is el lehet érni.

Vlagyimir Putyin várható reakcióival kapcsolatban óvatosan fogalmazna – mondta a szakértő felidézve, hogy tavaly ő maga sem gondolta volna, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács egyik állandó tagja megtámadna egy demokratikusan megválasztott, legitim kormány által vezetett európai országot. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy észérv nemigen szól amellett, hogy Oroszország bővítse ellenségeinek körét.

„Oroszország nem akarhatja eszkalálni háborút, mert igazából semmit nem nyerne vele – mondta Kaiser Ferenc. – Ukrajna megtehetné, de Ukrajnának a nyugati államok sokszor mondták, hogy »úgysem fogunk beszállni a háborúba mellettetek«, esélytelen, atomfegyverrel rendelkező országok nem háborúznak. Pont emiatt egyébként az oroszok se akarhatják, hogy ez egy NATO elleni nagy háborúvá alakuljon. Nyilván

a szájkarate meglesz,

tehát mind orosz, mind NATO oldalon lesz egy-két csípős nyilatkozat, de jelen információk, jelen állás szerint Oroszország nem szándékozik konfliktusban résztvevő államok körét kibővíteni, mert bőven elég dolga van Ukrajnával is.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×