eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Orosz támadásban lerombolt épület a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvő üdülőhelyen 2022. május 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sztepan Franko

Tömegével indulnak haza az ukrán menekültek, kezdődhet az ingázó migráció

Több ezer ukrán menekült tért vissza Németországból Ukrajnába az elmúlt hetekben az ottani drámai biztonsági helyzet ellenére. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azonban óvatosságra int, míg egy migrációkutató szerint a jövőben az Ukrajnával határos országokban a menekültek ingázása várható.

"A bombatámadások és minden más veszély ellenére haza szeretnék menni. Hiányzik az országom, hiányzik a városom, hiányzik a férjem" – fogalmazott egy 28 esztendős harkivi nő, aki testvéreivel nyolc hetetegy kölni menekültszálláson töltött. A múlt hét végén azonban felszállt egy, a szülővárosába tartó zsúfolt buszra, hogy visszatérjen hazájába.

Németország csaknem valamennyi nagyvárosából indulnak buszok Lengyelországon keresztül Ukrajnába, Kijevbe, Harkivba vagy Odesszába. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik képviselője elmondta, hogy több ezer Németországba érkezett ukrán menekülttel beszélt. Mindegyikük az iránt érdeklődött, hogy mikor térhet majd vissza Ukrajnába. Azaz kezdettől fogva minden egyes menekült eltökélt szándéka volt, hogy

amilyen gyorsan csak lehet, hazatérjen.

Az elmúlt hetekben az UNHCR adatai szerint 2,2 millió ukrán menekült tért vissza Ukrajnába, a legtöbb esetben Lengyelországon keresztül. Közülük azonban sok az olyan, aki csak átmeneti időre érkezett haza sok esetben azért, hogy ott maradt idősebb hozzátartozóiról gondoskodjon. Vagy épp azért, hogy megnézzék, áll-e még a házuk.

Jelenleg azonban Ukrajnában egyetlen olyan hely sincs, amelyről ki lehetne jelenteni, hogy biztonságos. Az UNHCR épp ezért nem ajánlja, hogy a menekültek vállalják a visszatérés kockázatát.

Az ARD német közszolgálati televízió által végzett felmérés szerint számos hazatérő egyáltalán nem zárja ki, hogy a veszély súlyosbodása esetén ismét elmeneküljön hazájából. Az Ukrajna és a nyugat-európai országok közötti földrajzi közelség miatt az osnabrücki egyetem migrációkutatója, Frank Düvell "ingázó migrációval" számol.

Ukrajna az EU-val szomszédos ország. Nincs semmifajta be-, illetve kiutazási korlátozás. Ez lehetővé teszi az ukránok számára akár a hazatéréssel való "próbálkozást" is. Düvell szerint időre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, vajon a menekültek tartósan térnek-e haza, avagy csupán korlátozott időszakra.

"Arra számítok, hogy egyfajta ingázó migráció következik"

– jelentette ki. Ilyen jellegű migráció más konfliktusok esetében egyáltalán nem volt, legfőképp azért sem, mert a konfliktus helyszíne, illetve a menekültek származási országa a menekülés célpontjának számító országtól egyszerűen túl messze volt – tette hozzá.

A kutató szerint sokan a családegyesítés miatt vállalják a hazatéréssel kapcsolatos kockázatos döntést. A nők aggódnak ott maradt férjükért.

A Freiburgban működő Német–Ukrán Társaság ukrán vezetője szerint sokan munkahelyük elvesztésétől tartanak. Megyőződésük ugyanakkor, hogy az ukrán gazdaságnak szüksége van rájuk.

"Ukrajnának tovább kell élnie" – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×