eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Varga Judit igazságügyi miniszter, mint előterjesztő felszólal a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt vitáján, az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Megszavazták a háborús veszélyhelyzetről szóló törvényt

Varga Judit igazságügyi miniszter elmondta a Parlamentben, hogy november elsejéig lesz érvényben a törvény.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló jogszabályt - kivételes eljárásban - 116 igen szavazattal, 43 ellenvoks mellett fogadták el a képviselők a kormány kezdeményezésére, miután a kabinet veszélyhelyzetet hirdetett a szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt.

A jogszabály célja, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése érdekében.

A törvény megerősíti azokat a kormányrendeleteteket, amelyeket eddig alkottak a konfliktust érintően.

A jogszabály a kihirdetése napján 21 órakor lép hatályba, hatályvesztésének időpontja pedig 2022. november 1.

Varga Judit: a kormány azért dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslat összevont vitájában Varga Judit előterjesztő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a keleti szomszédságában, Ukrajnában dúló háborúból. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a háború humanitárius és gazdasági hatásai érintik Magyarországot is - tette hozzá.

Úgy folytatta, hogy a háború következményeit ne a magyar emberek és családok szenvedjék el, azonnali intézkedések szükségesek, ezért hirdetett a kormány veszélyhelyzetet május 25-től.

Elmondta: a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz most javaslatot annak érdekében, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a fegyveres konfliktus elől menekülő emberek megsegítésére, támogatására, lakhatásuk, munkavállalásuk segítésére, valamint annak biztosítására, hogy Magyarország minél előbb maga mögött hagyja a háború káros gazdasági következményeit.

A miniszter rámutatott arra, hogy a törvényjavaslattal a kormány a veszélyhelyzeti intézkedéseit november 1-ig tarthatja jogilag fenn, de ha a helyzet lehetővé teszi, akkor a kabinet hamarabb is kezdeményezheti a veszélyhelyzet megszüntetését.

Hozzátette: a kormány arra törekszik, hogy a várható gazdasági visszaesés Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa. Varga Judit elengedhetetlennek nevezte a törvényjavaslatot ahhoz, hogy a kormány valamennyi intézkedést a kellő időben meg tudja hozni.

Elmondta: a javaslat elfogadásával az Országgyűlés arról dönt, hogy fenntarthatók-e a takarmány- és élelmiszerellátás biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedés mellett a villamos energiával, a földgáz- és a távhőellátással kapcsolatos rendeletek. Arról is döntenek a képviselők, hogy fennmaradhatnak-e a hatósági árak, kiszélesíthető-e Széchenyi Pihenőkártya felhasználása és megfelelően biztosíthatók-e a humanitárius intézkedések - tette hozzá.

A politikus kitért arra is, hogy a felhatalmazás nem korlátlan, az időkorlát mellett tájékoztatási kötelezettsége is van a kormánynak az Országgyűlés felé.

Törvényalkotási bizottság: a gyors döntéshozatalt segíti a javaslat

Illés Boglárka (Fidesz) a törvényalkotási bizottság nevében elmondta: a testület elfogadta a javaslatot és ülésén a kérdéseire a kormány részéről maradéktalanul választ kapott. A javaslat biztosítja a különleges jogrend meghosszabbítását, amely lehetőséget ad az ukrajnai háború okozta humanitárius katasztrófa kezelésére és a nemzetközi kihívások kivédésére - vélekedett. Hozzáfűzte: a háború kiszámíthatatlan alakulása bizonytalan helyzetet teremt, ami miatt felkészültnek kell lenni a gyors döntéshozatalra.

Közölte: Magyarországra eddig több mint 700 ezer ember érkezett a konfliktus miatt, és még nem látni a háború végét. A kormány a segélyszervezetekkel együttműködve, a civilekkel együtt folyamatosan gondoskodik a menekültek ellátásról, bizonyítva, hogy Magyarországra mindig lehet számítani - jelentette ki.

Illés Boglárka kiemelte: Magyarország már több mint 40 milliárd forintot fordított segítségnyújtásra - tette hozzá.

DK: a kormány mindig felhatalmazást kér

Arató Gergely (DK) közölte: már rendszeresen, néhány havonta vitáznak arról: a kormány felhatalmazást kér, hogy a parlament nélkül kormányozhasson, erre "ok az mindig van". Magyarország az egyetlen ország az EU-ban, ahol rendkívüli jogrendet kell bevezetni a háború miatt és amikor korábban egy szomszédos országban volt háború, nem kellett ilyen felhatalmazást kérni - közölte.

Úgy vélte, az előterjesztéssel arra kap felhatalmazást a kormány, hogy eltérjen a törvényektől, hogy a rendeleteik elvileg a veszélyhelyzet végéig, de a gyakorlatban az idők végezetéig fennmaradhassanak. A javaslat azt jelenti, hogy a kormány már a fideszes képviselőkben sem bízik, arról szól, hogy a demokrácia kényelmetlen a kormánynak - fogalmazott. Hozzáfűzte: az eddigi felhatalmazással is visszaélt a kormány, ezért az újabbat sem támogatják.

KDNP: a képviselőknek segíteniük kell a kormányt a gyors döntéshozatalban

Simicskó István (KDNP) kifejtette: nem sokan gondolták, hogy a 21. században háború törhet ki a szomszédságunkban, de megtörtént, és ennek megvannak a biztonsági és gazdasági következményei, ilyen időszakban pedig különösen nagy bölcsesség kell a jó döntések meghozatalához. Fontos, hogy a kormány felelősen, körültekintetően járjon el, megkapva a lehetőséget a gyors és hatékony döntéshozatalra, és a képviselőknek ebben segíteniük kell a kormányt - mutatott rá.

Úgy látja, a járvány idején is hatékonyan védte meg az embereket a kormány, és most is erre van szükség. Gyors reagálás kell a jelenlegi kihívások miatt, ezért kell megadni a kért felhatalmazást a kormánynak - mondta. Hozzátette: a KDNP támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nincs más lehetőség.

Hollik István (KDNP) cáfolva az ellenzéki állításokat azt mondta, hogy az elmúlt öt évben igenis rendkívüli helyzetben volt Magyarország a bevándorlási hullám, a járvány és jelenleg az ukrajnai háború miatt. Ezért szerinte rendkívüli intézkedésekre van szükség.

Csúsztatásnak nevezte, hogy ellenőrizetlen lenne a hatalom, hiszen a parlament ellenőriz - hangsúlyozta. Hozzátette: van időbeli hatálya az intézkedéseknek, azok november 1-ig maradhatnak fenn, a kormány tagjai pedig, ahogy eddig is, ezután is beszámolnak majd az intézkedésekről.

Harminchét kormányrendeletet hosszabbít meg a javaslat, a többi között az élelmiszerárstopot vagy a gabona külföldre vitelének korlátozását. A konkrét szabályok is mutatják, hogy a meghosszabbított kormányrendeletek normális választ adnak a kialakult helyzetre, csak pártpolitikai megfontolások lehetnek a mögött, ha valaki túlhatalomról beszél - jelentette ki.

Jobbik: nem igazolható a különleges jogrend meghosszabbítása

Lukács László György (Jobbik) szerint sem igazolható és szükségtelen is a meghosszabbítandó különleges jogrend. Azt mondta: a jelenlegi helyzet szöges ellentétben áll az első járványhullám alatt tapasztalttal, a szükséges intézkedések pedig különleges jogrend nélkül is meghozhatók.

Indokokat várt a kormánytól a többi közt arra, hogy a közérdekű adatigénylésnek 45 nap a határideje, ami ugyanennyivel meghosszabbítható.

Úgy fogalmazott, hogy a kormány a Covid-járvány közegészségügyi kezelésében elbukott, Orbán Viktor miniszterelnök pedig veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe vezeti az országot.

Szerinte a felhatalmazást arra használják, hogy átvigyék a megszorításokat. Úgy ítélte meg, számos megszorítás áthárul majd az emberekre, a családokkal fogják megfizettetni azokat.

Ha valóban segíteni szeretnének a családokon, akkor az áfát kellene csökkenteni, az ugyanis az inflációs terhet mérsékelné - jegyezte meg. Hosszú távon pedig a szociális kártya nyújtana megoldást, a legrosszabb helyzetben élők kaphatnak segítséget az által.

A Mi Hazánk nem támogatja a javaslatot

Apáti István (Mi Hazánk) is kijelentette, hogy pártja nem tudja támogatni a javaslatot, bár más miatt, mint a "szélsőbaloldali, szélsőliberális" ellenzék.

Szerinte "az ukrán területen zajló orosz-amerikai háború" az új világrend kialakításáról szól. A humanitárius segítségnyújtással egyetértett, de kifogásolta, hogy az előterjesztésben harminckét pontban sorolja a kabinet, mit kíván meghosszabbítani.

Sérelmezte, hogy a vakcinagyártók, a kaszinók vagy a multinacionális technológiai cégek kimaradtak a különadóból. A kabinet szerinte azt sem veszi figyelembe, hogy a kisvállalkozások a nemzetgazdaság alappillérei. Őket pedig nemcsak az infláció sújtja majd, hanem a többszörös energiaárak is.

Döbbenetesnek nevezte azt is, amit a kisadózó vállalkozók tételes adójával "művel" a kormányzat. Követelte a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását és magyarázatot várt arra, hogy az miért maradt ki az előterjesztésből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×