eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén.
Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Németország cserbenhagyta Ukrajnát az ország berlini nagykövete szerint

Andrij Melnyk nem épp diplomatikus kijelentéseiről híres. Ukrajna németországi nagykövete az elmúlt hetekben már többször is felhívta magára a figyelmet kendőzetlen bírálataival. A diplomata ezúttal Olaf Scholz kancellár davosi beszédében talált kivetnivalót.

Pontosan három héttel ezelőtt Melnyk már nagy vihart kavart azzal, hogy a kancellárt a magyar sajtó által tolmácsolt idézet szerint "sértődött májkolbászhoz" hasonlította. A nagykövet valójában arról beszélt, hogy Scholz játssza a sértődöttet, amiért nem hajlandó Kijevbe látogatni. A kancellár akkoriban azt sérelmezte, hogy Kijev nem fogadta Frank-Walter Steinmeier német államfőt.

A Kijev által többször sürgetett kancellári látogatásra azóta sem került sor.

Melnyk most a davosi világgazdasági fórumon elhangzott beszéde miatt vette célba a kancellárt.

Kijev azt remélte, hogy Németország kancellárja egyértelműen utal arra, kormánya milyen konkrét lépésekkel kívánja támogatni Ukrajnát - fogalmazott a nagykövet. Szavai szerint azonban Scholz figyelmen kívül hagyta az ukrán érdekeket, és ezáltal cserben hagyta az országot.

A nagykövet elsősorban azt kifogásolta, hogy a német kancellár nem tett említést az Ukrajna által kért nehézfegyverek haladéktalan szállításáról, ami nélkülözhetetlen lenne a Donyec-medencei orosz offenzíva visszaveréséhez

Melnyk felrótta azt is, hogy Ukrajna remélt uniós csatlakozásával kapcsolatban sem hangzott el semmifajta biztató jelzés a kancellár részéről.

"Ehhez minden bizonnyal hiányzik a vezetői képesség és a bátorság"

- jelentette ki.

A davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédében a kancellár arról beszélt, hogy Oroszország nem fogja megnyerni a háborút Ukrajnában, és a békefeltételeket nem diktálhatja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Úgy vélte, hogy Ukrajna teljes lerohanása ma még távolabbinak tűnik, mint az offenzíva kezdetén, és ennek az a magyarázata, hogy az ukrán erők kellő hatékonysággal tudtak ellenállni, illetve Kijev nyugati szövetségesei példa nélküli büntetőintézkedésekkel sújtották Oroszországot, és támogatták Ukrajnát katonailag is.

Az Ukrajnának nyújtott német támogatásról Olaf Scholz nem ejtett szót.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×