eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az iraki parlament sajtóhivatala által közreadott kép iraki képviselőkről a parlament üléstermében 2022. március 30-án. Két hónapon belül immáron harmadszor nem sikerült szavazni az államfőről, mert nem volt jelen megfelelő számú képviselő az ülésteremben.
Nyitókép: MTI/EPA/Iraki parlament sajtóhivatala

Irak bünetetendővé nyilvánította a kapcsolatok bármiféle normalizálását Izraellel

Több állam - amerikai kezdeményezésre - 2020-ban normalizálta diplomáciai kapcsolatait a zsidó állammal. Irakban megtiltottak minden hasonlót.

Törvényt fogadott el az iraki parlament, amely büntetendővé teszi a kapcsolatok bármiféle normalizálását Izraellel - jelentette csütörtökön az INA állami hírügynökség. Az iraki parlament tájékoztatása szerint szerdán a 329 fős törvényhozás jelen lévő 275 tagja egyöntetűen támogatta a jogszabályt.

A jogszabály értelmében egyebek mellett betiltják a diplomáciai, politikai, katonai, gazdasági, illetve kulturális kapcsolatokat Izraellel. A törvény hatálya minden iraki állampolgárra, az állami és független intézményekre, valamint

a közel-keleti ország területén dolgozó külföldiekre is kiterjed.

A törvény megsértőit életfogytiglani börtönnel, illetve akár halálbüntetéssel is sújthatják.

Muktada asz-Szadr nagy politikai befolyással rendelkező síita hitszónok "hatalmas vívmánynak" nevezte a törvényt és utcai ünnepségekre szólította az irakiakat. Irak nem ismeri el Izraelt, s diplomáciai kapcsolatai sincsenek a zsidó állammal.

Tavaly szeptemberben az autonóm Kurdisztán régióban konferenciát tartottak, amelynek keretében a diplomáciai viszony normalizálását követelték Izraellel más arab országok mintájára. A bagdadi kormány és a kurdisztáni regionális vezetés is elítélte a tanácskozást és elfogató parancsokat adtak ki több résztvevő ellen.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein 2020 szeptemberében amerikai közvetítéssel normalizálta diplomáciai kapcsolatait - az úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírásával. Később Marokkó és Szudán is csatlakozott a megállapodásokhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×