eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin
Moszkva, 2018. május 9.Orosz katonák menetelnek a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2018. május 9-én. Oroszországban ezen a napon ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 73. évfordulóját. (MTI/EPApool/Makszim Sipenkov)
Nyitókép: MTI/EPApool/Makszim Sipenkov

Államfői kiállás Vlagyimir Putyin ellen, csapások Moszkvából

Novák Katalin beiktatási beszédében hangsúlyos helyet foglalt el az ukrajnai háború, miközben az oroszok kihúzták a konnektorból a dugót Finnország felé. Háborús hírek szombaton.

2022.05.14. 21:09

Így állnak most a NATO-országok a finn döntéshez

Számos NATO-tagállam külügyminisztere országa egyértelmű támogatásáról biztosította szombat este Finnországot és Svédországot abban, hogy csatlakozzanak a katonai szövetséghez, a török diplomácia vezetője viszont aggályainak adott hangot a miniszterek berlini tanácskozása előtt. A NATO-tagállamok külügyminisztereinek értekezletére érkező tárcavezetők újságírók kérdésére válaszoltak. Ivan Korcok szlovák külügyminiszter azt mondta, Szlovákia teljesen készen áll arra, hogy támogassa a két skandináv ország felvételi kérelmét. Anniken Huitfeld norvég külügyminiszter úgy fogalmazott, Norvégia 100 százalékban Finnország és Svédország mellett áll, ha úgy döntenek, hogy benyújtják csatlakozási kérelmüket. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter azt hangsúlyozta a miniszteri tanácskozás előtt nyilatkozva, fontos, hogy a NATO-tagállamok most egységet képviseljenek ebben az ügyben. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter viszont azt vetette fel: a NATO-tagállamoknak meg kell vitatnia azt az ügyet, hogy a NATO-csatlakozást fontolgató Finnország és Svédország "elfogadhatatlan és felháborító" módon támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. "Ezek terrorista szervezetek, amelyek napi szinten támadják csapatainkat" - mondta a török miniszter, hozzátéve, hogy a törökök nagy többsége ellenzi a két skandináv ország NATO-tagságát, és azt várják az ankarai kormánytól, hogy ezt akadályozza meg. Pekka Haavesto finn külügyminiszter úgy nyilatkozott, biztos benne, hogy végül találnak majd megoldást, Ann Linde svéd külügyminiszter pedig azt mondta, igyekszik majd tisztázni minden félreértést Törökországgal. Edgar Rinkevics lett külügyminiszter azt mondta, megérti Törökország aggodalmait, de biztos benne, hogy találnak majd jó megoldást, mert szerinte a svéd és a finn NATO-tagság rendkívül fontos az egész szövetségnek, így Törökországnak is. (MTI)

2022.05.14. 20:43

Küzdősportos segítség

Június 12-én, Budapesten a küzdősportok magyarországi képviselőinek összefogásában jótékonysági eseményt rendeznek az ukrajnai menekültek megsegítésére. Czinke Gábor, a zuglói Thai Box Akadémia vezetőedzője a közmédiának elmondta: a jótékonysági rendezvénnyel az orosz-ukrán válság Magyarországon tartózkodó bajba jutottainak szeretnének segítséget nyújtani. "Sporttal, a szabályos körülmények között megrendezett harccal próbálunk meg fellépni a békéért. Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mindegy milyen küzdősportról beszélünk, összetartozunk, egységet képzünk" - mondta. Kiemelte: Magyarországon nagyon jó muaythai-közösség működik, már többször dolgoztak össze jótékonysági szervezetekkel. Hozzátette: a gála vendége Artur Kisenko, az ukránok K1-es és muaythai világbajnoka lesz, míg a rendezvény résztvevőitől adományokat várnak, amelyekkel az ukrajnai menekültek segítségére lehetnek. (MTI)

2022.05.14. 18:44

A német kancellár nyilvánosság elé állt a Putyinnal történt telefonbeszélgetés után

Olaf Scholz szerint Oroszország háborúja esztelen, Vlagyimir Putyinnál pedig "nincs változás".

2022.05.14. 18:28

Ennyi értelme van Vlagyimir Putyinnal beszélni Boris Johnson szerint

"Az, hogy Nagy-Britannia fegyvereket szállít Ukrajnának, nem azt jelenti, hogy akár közvetett módon Oroszországgal állna harcban" - fogalmazott egy lapinterjúban a brit miniszterelnök.

2022.05.14. 18:27

Emlékmű-átnevezés

Az "Ukrán nép szabadságának emlékművévé" nevezte át szombaton a kijevi városi tanács az eddig Népek barátsága néven ismert szovjet emlékművet. A 35 méter magas, fémből készült, hatalmas boltívformájú emlékmű átnevezését Vitalij Klicsko polgármester jelentette be a Telegramon. Az emlékművet egy kijevi belvárosi parkban alakították ki 1982-ben. Április végén már lebontották a hozzá tartozó - egy ukrán és egy orosz munkást ábrázoló - szobrot, amely a két nép egységét akarta szimbolizálni. Emberi jogi aktivisták 2018-ban egy repedést ábrázoló matricát ragasztottak a boltívre. Az akcióval az Oroszországban és a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten törvénytelenül őrizetbe vett politikai foglyokra akarták felhívni a figyelmet. A városi tanács szombaton több mint negyven olyan emlékművet is megnevezett, amelyeket el kell távolítani Kijev utcáiról, illetve épületeket is kijelölt, amelyeket a jövőben a totalitarizmus korszakával kapcsolatos múzeummá kell átalakítani. Vitalij Klicsko jelezte: olyan sok helyet és emlékművet kell átnevezni, hogy az új nevek megtalálása időigényes lesz, és történészek fognak részt venni a folyamatban. A polgármester arra intett, hogy ne hozzanak majd elhamarkodott döntéseket az új nevek kijelölésekor. Kijevben sokan szorgalmazzák, hogy nevezzenek át több olyan helyet a fővárosban, amelynek jelenlegi neve Oroszországhoz vagy a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországhoz kötődik. A kijevi metró által indított internetes szavazáson az emberek támogatták, hogy a Minszk nevű megállót Varsóra, a fehéroroszországi Breszt városra utaló Beresztejszka megállót pedig Bucsára nevezzék át, sőt azt is megszavazták, hogy a Lev Tolsztoj orosz író nevét viselő állomást inkább Vaszil Sztusz ukrán költőről nevezzék el. (MTI)

2022.05.14. 17:41

Vlagyimir Putyin feltárta véleményét Finnország NATO-csatlakozásáról

"Hiba lenne Finnországnak feladnia a semlegességét."

2022.05.14. 16:21

India inkább megtartja a búzát

India azonnali hatállyal leállította a búza exportját arra hivatkozva, hogy veszélyben érzi saját élelmiszerellátásának biztonságát - jelentették be az indiai hatóságok pénteken késő este. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a globális áremelkedés veszélyezteti India és a szomszédos országok élelmiszerbiztonságát, és meg akarják fékezni a hazai árak növekedését, amely részint a szabályozatlan exporttevékenység következtében alakult ki. Év eleje óta a búza világpiaci ára több mint 40 százalékkal emelkedett, részben Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt. A háború előtt Ukrajna és Oroszország adta a világ búza- és árpaexportjának harmadát. Az orosz támadás február 24-i kezdete óta az ukrán kikötőket lezárták, sok helyen csapások érték az infrastruktúrát és a gabonaraktárakat. Nemrég Narendra Modi miniszterelnök és az indiai kormány más képviselői még azt jelezték, hogy az ukrajnai háború nyomán fenyegető búzahiányra tekintettel India segíteni fog, és jelentősen növeli majd a búza kivitelét. Időközben azonban szélsőségesen forró időjárás kezdte sújtani Indiát, ami hat százalékkal csökkentette a búzatermés mennyiségét, és több szakértő arra figyelmeztetett, hogy az országon belül búzaválság alakulhat ki. Kína után India a világ második legnagyobb búzatermesztője: évente nagyjából 100 millió tonna búzát termesztenek. Mindeddig ebből India alig exportált, hiszen a több mint 1,3 milliárd lakosú országnak saját ellátására is hatalmas mennyiségre van szüksége. A szegényebb lakosság ellátásának biztosítására az indiai kormány a világpiaci ár feletti áron jelentős mennyiséget fel szokott vásárolni a termelőktől, akiknek így mindeddig nemigen érte meg, hogy búzájukat exportőröknek adják el. Idén viszont a korábbi évekkel szemben a termelők már olyan piaci kereskedőknek is el tudták adni a búzájukat, akik a kormány által ajánlott fix összegnél magasabb vételárat ajánlottak. Áprilisban India rekordnak számító 1,4 millió tonna búzát exportált, és májusra nagyjából 1,5 millió tonna kivitelére írtak alá szerződéseket. Megrendítő a most bejelentett exporttilalom, amely várhatóan tovább emeli majd a búza világpiaci árát, mivel pillanatnyilag nincs nagyobb beszállító a piacon - vélte egy indiai kereskedő a Reuters hírügynökség tudósítása szerint. A hét vezető ipari ország (G7) Németországban tanácskozó agrárminiszterei siettek elítélni az indiai búzaexport-tilalmat. "Ha mindenki hasonló korlátozásokat rendel el, vagy egyenesen lezárja a piacokat, az csak tovább súlyosbítja a válságot, az intézkedés árt Indiának és földműveseinek is" - hangoztatta kollégái nevében Cem Özdemir német mezőgazdasági és élelmezési miniszter. Özdemir felszólította Indiát, hogy vállalja a rá mint a G20-országcsoport tagjára háruló felelősséget. - Mi, a nagy exportnemzetek felelősséggel tartozunk a világ többi részéért is - mondta. (MTI)

2022.05.14. 15:39

G7: soha nem fogjuk elismerni az oroszok szerinti határokat!

A G7-országok soha nem fogják elismerni az Oroszország által ukrajnai háborúja révén, erővel megváltoztatni akart határokat - jelentette ki az iparilag legfejlettebb hét országot tömörítő csoport a háromnapos németországi találkozóját lezáró, szombati nyilatkozatában. A külügyminiszterek, akik az észak-németországi Wangelsben tanácskoztak, leszögezték, hogy folytatják Ukrajna megsegítését fegyverekkel és más hadi eszközökkel "mindaddig, amíg szükséges". "Továbbra is elkötelezetten támogatjuk Ukrajna - és annak részeként a Krím - szuverenitását és területi egységét" - hangsúlyozták. A csoport soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztere, Annalena Baerbock hozzátette, hogy a határkérdésekről csak maga Ukrajna dönthet, mivel a saját területéről van szó. "Támogatjuk azokat a döntéseket, amelyeket Ukrajna meghoz az ország biztonságának és békéjének szavatolására" - jelentette ki a tanácskozást lezáró sajtóértekezletén. A miniszterek megismételték Moszkvának szóló követelésüket, miszerint "vessen véget a háborúnak, amelyet Ukrajna nem provokált ki, valamint annak a szörnyű szenvedésnek és emberéletben eső kárnak, amelyet előidéz". Ismét felszólították Fehéroroszországot, hogy "ne könnyítse meg Oroszországnak az ukrajnai intervenciót, és tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit". A hét ország (Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Japán és Nagy-Britannia) elítélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "felelőtlenül fenyeget vegyi- biológiai és atomfegyverek bevetésével". Felszólították Moszkvát, hogy oldja fel az ukrajnai gabonaexport blokádját. A német külügyminiszter a találkozó után azt mondta, hogy tanulmányozzák az ukrán gabonaexport lehetőségét a balti kikötőkön keresztül, mivel a romániai tranzit a vasúti nyomtáv eltérő szélessége miatt nehézségekbe ütközik. Mint elmondta, az ukrajnai kikötőkben 25 millió tonna gabona vár elszállításra, amelyre égetően szüksége lenne a világnak, mert hónapokon belül éhségkatasztrófa alakulhat ki. A Hetek az ENSZ-szel, az Európai Unióval és Ukrajnával közösen keresik a megoldást - mondta Baerbock. A Hetek fogadkoztak, hogy szigorítani fogják a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket, olyan szektorokra fogják kiterjeszteni, amelyek nagyon kényesen érintik majd. Felszólították Kínát, hogy ne ássa alá ezeket a szankciókat, ne segítse Oroszországot az Ukrajna elleni agressziójában, ne is igazolja azt semmi módon, például az információk manipulálásával. A G7-es találkozóra Ukrajnát és Moldovát is meghívták. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken felszólította az országcsoportot, hogy fogadjanak el olyan jogszabályokat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik az orosz vagyon elkobzását és Ukrajnának történő átadását. (MTI)

2022.05.14. 15:15

Így állnak a frontok

Miután az ukrán katonai hírszerzés vezetője szombaton arról beszélt, hogy a nyár végére döntő fordulat várható a háború menetében, és a harcok az idei év végére Ukrajna győzelmével befejeződnek, a The Guardian közzétett egy térképet arról, hol húzódnak most a frontok. ITT érhető el. (HVG)

2022.05.14. 15:06

Mintha nem lenne túl "zöld" az orosz gázt váltani hivatott LNG

Az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőség csökkentése érdekében.

2022.05.14. 14:44

Georgia egy része népszavazással csatlakozhat Oroszországhoz

A szakadár régió legfelsőbb bírósága jóváhagyta Anatolij Bibilov ügyvezető elnök erre vonatkozó rendeletét.

2022.05.14. 14:19

Finn telefon Moszkvába

A Reuters hírügynökség arról számol be, hogy Finnország elnöke, Sauli Niinistö telefonon hívta fel Oroszország elnökét, hogy közölje vele Helsinki szándékát, miszerint csatlakoznának a NATO-hoz. A beszélgetés közvetlen és egyenes volt a finn elnök szerint. Hozzátette, kerülték a feszültséget. (444.hu)

2022.05.14. 14:15

Egy szovjet emlékmű sem maradhat a fővárosban - Lettországban

A lett főváros önkormányzata utasította a helyi műemlékeket gondozó hivatalt, hogy bontassa le a 79 méter magas obeliszket.

2022.05.14. 14:00

Leállt az orosz áramtovábbítás Finnország felé

A finn áramszolgáltató közölte ezt a nyilvánossággal.

2022.05.14. 13:14

Menekültek - 118-an aludtak a BOK-ban

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

2022.05.14. 12:14

Novák Katalin tíz ponttal állt elő - kedden a lengyel államfőhöz utazik

Ünnepélyes külsőségek közepette iktatták be államfői hivatalába Novák Katalint. Az államfő tíz pontba foglalta Magyarország számára az ukrajnai háború jelentését, és bejelentette, május 17-én Varsóba látogat.

2022.05.14. 11:14

Már a lengyelországi harci tervekről beszélnek Moszkvában

A "rákos sejtezésre" válaszul "nácitlanítana" Lengyelországban is Oleg Morozov.

2022.05.14. 10:14

Egy nap alatt 12 ezren érkeztek Ukrajnából

Még mindig többen jönnek Románia érintésével, mint közvetlenül.

2022.05.14. 09:14

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége felfüggesztette az orosz TASZSZ tagságát

A szövetség főtitkára közölte: a felfüggesztés határozatlan időre szól, és a szövetségbe történő visszatérés feltételei "rendkívül nehezek" lesznek.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×