eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége felfüggesztette az orosz TASZSZ tagságát

A szövetség főtitkára közölte: a felfüggesztés határozatlan időre szól, és a szövetségbe történő visszatérés feltételei "rendkívül nehezek" lesznek.

Felfüggesztették a TASZSZ orosz hírügynökség tagságát az Európai Hírügynökségek Szövetségében (EANA), a vezetőség pénteken közzétett indoklása szerint azért, mert "megsértette a szövetség alapelveit".

Clemens Pig, a szervezet vezetője újságíróknak elmondta, hogy Szarajevóban rendezett konferenciájukon a szövetség tagjai nagy többséggel szavazták meg a határozatot.

A szervezet öttagú igazgatói tanácsa - amelyben a többi között Fabrice Fries, az AFP francia hírügynökség vezetője is tag - február 27-én fogalmazta meg a felfüggesztésre irányuló indítványt, az Ukrajna elleni, február 24-én indult orosz támadás után három nappal pedig a szövetség azt vetette Moszkva szemére, hogy az orosz kormány által újonnan elfogadott jogszabályok súlyosan korlátozzák a sajtószabadságot.

A most elfogadott határozat értelmében a TASZSZ képviselői nem vehetnek részt a szervezet egyetlen tanácskozásán és megszűnik minden hivatalos kapcsolat az orosz hírügynökség és az EANA között.

Alexandru Ion Giboi, a szövetség főtitkára közölte: a felfüggesztés határozatlan időre szól, és a szövetségbe történő visszatérés feltételei "rendkívül nehezek" lesznek.

Az EANA egyúttal kifejezte teljes szolidaritását az Ukrinform ukrán hírügynökségnek, Giboi pedig leszögezte: mindent elkövetnek azért, hogy támogassák az Ukrinformnál dolgozó "barátaikat és kollégáikat".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×