eur:
393.1
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédet mond a díszceremónián az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én. Mellette Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, az államfő főhadsegédje (j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin tíz ponttal állt elő - kedden a lengyel államfőhöz utazik

Ünnepélyes külsőségek közepette iktatták be államfői hivatalába Novák Katalint. Az államfő tíz pontba foglalta Magyarország számára az ukrajnai háború jelentését, és bejelentette, május 17-én Varsóba látogat.

A történelmi zászlók felvonulásával vette kezdetét a Kossuth téren szombat délelőtt Novák Katalin államfői beiktatása, amelyet az Angelica leánykar által előadott Himnusz felcsendülése követett a zászlófelvonás alatt.

A Káel Csaba által rendezett ceremónia fő fellépői között megjelent a Rákóczi-indulót zongorázó Balázs János (Kossuth- és Liszt-djías művész) és Kádár Viktória (zeneakadémista tanítvány), valamint Rúzsa Magdolna is, aki Máté Péter Most élsz című slágerével érkezett.

Novák Katalin - az M1 információi szerint - 20 perces beszédre készült a beiktatás alkalmával - Orbán Viktor miniszterelnök, valamint hivatali elődje, Áder János, illetve Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Boross Péter volt miniszterelnök jelenlétében.

Az ünnepségen

Kövér László, az Országgyűlés elnöke röviden ismertette a parlament határozatát Novák Katalin megválasztásának tényéről, illetve bejelentette, hogy Novák Katalin május 10-én hivatalba lépett.

Ezt követte a Rákóczi-induló négykezes átirata a művészek prezentálásában.

Novák Katalin beszéde

"Hálával a szívemben jöttem ma ide" - kezdte beszédét a hivatalba lépő államfő, hozzátéve, hálás elsőként azért, hogy családja "apraja-nagyja" körében lehet itt, illetve azok körében, akik megválasztották.

Felelősségről beszélt értük is, de azokért is, akik bizalmát egyelőre nem nyerte el.

"Együtt vagyunk itt, Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt abban is, hogy a XXI. században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk" - mondta.

A jelenleg zajló háborút "sötét fellegnek" nevezte, ami "nem videojáték".

"Most Ukrajnában valódi a sebesült katonák és civilek vére, az elszakított családok sírása. Valódi a megrendülés, valódi a félelem" - említette.

Szerinte Ukrajna megtámadása egyszerre követelt azonnali és higgadtságot igénylő válaszokat; "azóta 700 ezer ember lépett a biztonságot jelentő magyar földre" - folytatta.

"Magyarország emberségből jelesre vizsgázott, köszönet érte mindannyiuknak" - hangoztatta.

Tíz pontra bontva szerinte gy néz ki Magyarországról a háború:

  1. elítéljük a putyini agressziót
  2. örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítására tett bármilyen törekvésekre
  3. mi, magyarok békét akarunk, mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút
  4. ez nem a mi háborúnk, követeljük a háborús bűnök kivizsgálását
  5. az igazság oldalán állunk, amikor jogunk van egy döntésre nemet mondani, nemet fogunk mondani
  6. többszörösen megvédett szuverenitásunkról nem vagyunk hajlandóak lemondani
  7. támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai szövetséghez
  8. készek vagyunk áldozatot hozni a békéért, de nem támogatunk olyan szankciókat, amik a magyaroknak jobban fájnának, mint Oroszországnak
  9. készséggel vállalunk szerepet a béketárgyalások lefolytatásában
  10. az Ukrajnában élő magyarok jogaihoz ragaszkodtunk, eddig is ragaszkodtunk és a jövőben is ragaszkodni fogunk.

Bejelentette,

május 17-én Andrzej Duda lengyel elnökhöz baráti látogatásra utazik Varsóba.

"Mi nem változtunk. Mi ma is ugyanazok a magyarok vagyunk, akik '48-ban, '56-ban és 33 éve küzdöttek a szabadságukért. De miért látnak minket egyre kevésbé ilyennek? Örökül kaptuk a túlélés és a küzdés képességét. Az őseink megtanítottak minket, hogy nem elég a jó portéka, azt el is kell tudni adni. A jó bornak is kell a cégér, megtisztelő, hogy ennek a bornak én is cégére lehetek" - fogalmazott Novák Katalin.

Szerinte fontos, hogy

a nemzeti büszkeségből ne legyen nemzeti gőg, de globalista gyávaság sem.

"Gyakran el kell menni a falon, van, hogy a falon is át kell törni, mára már ehhez is van erőnk. Mára azt is megtanultuk, nem árt megnézni, van-e ajtó a falon" - folytatta hasonlatai sorát.

Bízik benne, hogy ajtónyitogatásban és kulcskeresésben Magyarország hasznára lehet majd.

Ezt követően az április 3-ai választás eredményeiből következő helyzetről beszélt.

"A nemzet egysége nem a parlamenti patkóban kezdődik, de ha elfogadjuk, hogy a hatalom a népé, elfogadjuk az emberek döntését" - mondta Novák Katalin.

A hétfői miniszterelnök-választásról is beszélt, és arról, hogy hamarosan kinevezi a kormány tagjait.

"Az életünk azon dolgait keresem meg, amelyek túl vannak a pártpolitikai szembenálláson" - ígérte Novák Katalin, hozzátéve, a szuverenitás bölcsője és a nemzet egységének is kezdete a család.

Számíthatnak rá szerinte azok a magyarok is, akik rossz körülmények között élnek, leül majd a sámlira, "fül, szív és száj" akar lenni azok számára, "akiket ma kevésbé látunk, hallunk és értünk".

Megköszönte a ceremónia szervezőinek munkáját, majd meghívott mindenkit délután 1-től 6-ig a Sándor-palotába, amelynek kapui megnyílnak szombat délután.

A beszéd után következett "Lujza, Keve és Zalán" édesanyja, Rúzsa Magdolna a köztársasági elnök kedvenc slágerével, majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása érkezett.

Az ünnepséget a Tavaszi szél című magyar népdal zárta azzal a két versszakos kiegészítéssel, amely a műsorközlő szerint "a nagycsaládosok himnusza".

Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×