eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Sassnitz-Mukran, 2016. december 6.Egy munkás az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemek egyikében az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötőjében 2016. december 6-án. A földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről 2015 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, és az ÖMV olajvállaltok, valamint a Gazprom orosz állami gázipari monopólium képviselői. Az évi 55  milliárd köbméteres gázszállítási kapacitásra tervezett vezeték lefektetése a tervek szerint 2017-ben kezdődik meg. (MTI/EPA/Jens Büttner)
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Büttner

Szófia: nem kell aggódni, eljut Magyarországra a gáz Bulgárián keresztül

Az energiatárca vezetője szerint nem fognak "lehajtott fejjel tárgyalni".

Mint az Infostart kedden hírül adta, leáll az orosz gázszállítás Lengyelország és Bulgária felé, előbbit a Jamal-szerződés idei lejárta miatt Varsó áthidalja, Bulgária azonban sokkal inkább kitett az orosz gáz általi ellátásnak, emiatt sokan várhatták Szófia reakcióját, amelyet a BBC-re és a The Guardianre hivatkozva közöl a Telex.hu.

A kelet-balkáni ország energiaügyi minisztere szerint nem kell aggódni,

Magyarországra és Szerbiába továbbra is jön orosz földgáz,

az áprilisi mennyiséget kifizették korábban, Oroszország pedig szerződést szeg, ha április vége előtt leállítja a szállítást.

Alekszandr Nikolov szerint "politikai és gazdasági fegyverként" használja a háborúban a földgázt, és az ország tartani fogja magát az EU-s politikai irányhoz, hogy nem fizet rubellel a gázért, illetve a kettős átváltást is elutasítja, nem lehet ugyanis tudni, milyen árfolyamon váltja a Gazprom-bank a rubelt.

"Bulgária nem fog nyomás alatt, lehajtott fejjel tárgyalni" – tette hozzá a bolgár tárcavezető.

Ismert, Magyarországra Bulgárián és Szerbián keresztül nagy mennyiségben érkezik orosz földgáz.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×