eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Megérkezett a lengyel reakció az orosz gázcsap elzárására

Lengyelország és Bulgária sem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért, ezért a Gazprom elzárja irányukba a gázszállítást. A bolgárok keresik a kiesés pótlását, a lengyeleknek már most több alternatív forrásuk van, és hamarosan Norvégiából is érkezhet vezetéken a földgáz.

A lengyel gázbehozatal 53 százaléka orosz forrásból érkezett a lengyel állami gázcég, a PGNiG tájékoztatása szerint az első negyedévben, ugyanakkor a gázstop kapcsán arról nyilatkoztak, tudnak más forrásból is energiaforrást szerezni, meg fogják oldani a helyzetet Oroszország nélkül is.

A szállítás felfüggesztését ugyanakkor szerződésszegésként bélyegezték meg, és arra is utaltak, hogy fel fogják szólítani az orosz partnert a gáz további szállítására, írja a BBC.

Szerződésszegés mindkét érintett ország szerint

Bulgáriában a gázbehozatal 90 százaléka a Gazpromtól származik – az ország szintén elkezdett alternatívákat keresni, de egyelőre még nincs szükség megszorításokra az orosz lépés miatt. Bulgária úgy fogalmazott, saját kötelességüket teljesítették a szerződésben foglaltak szerint, szerződésszegés az, amit az orosz fél tesz.

Lengyelország klímaminisztere, Anna Moskwa szerint a lengyel gázellátás nincsen veszélyben, nem kapcsoltak le fogyasztókat és nem kell a tározók tartalékát sem igénybe venni.

Marcin Przydacz, Lengyelország külügyminiszter-helyettese elmondta, hogy országa felkészült arra a lehetőségre, hogy Oroszország a szállítások diverzifikálásával korlátozhatja a gázexportot.

"Biztos vagyok benne, hogy ezt kezelni fogjuk" – mondta a BBC-nek.

Moszkvát minősítik a történtek

Hozzátette, hogy a történtek azt bizonyítják: Moszkva semmilyen üzletben nem megbízható partner, és sürgette a többi európai országot, köztük Németországot, hogy támogassák az orosz energiaimport betiltását.

Lengyelország már tervezte, hogy az év végére, amikor lejár a Gazprommal kötött hosszú távú szállítási szerződése, leállítja az orosz gázimportot.

A lengyelek felkészültek

A PGNiG tájékoztatása szerint

a földalatti gáztárolók telítettsége közel 80 százalékos,

miközben a nyár közeledtével a kereslet alacsonyabb. Lengyelországnak vannak alternatív ellátási forrásai is, többek között egy cseppfolyósított földgáz terminál Swinoujsciében. Május elsején új gázvezeték-összeköttetésük nyílik meg Litvániával, amely Lengyelország számára hozzáférést biztosít a litván LNG-terminálból származó gázhoz, októberben pedig egy új, Norvégiából érkező vezeték üzembe helyezése is megkezdődik. Az év végére ez eléri teljes kapacitását, így kiválthatja az összes orosz szállítást.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×