eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel, Eduard Heger szlovák, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfő a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. november 23-án.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szakértő: ki fog forrni a közös V4-válasz az orosz energiafüggőség kihívására

Bendarzsevszkij Anton derűlátó abban a kérdésben, hogy mi lesz a most látszó V4-es belső ellentétekkel.

A Danube Institute kutatási igazgatója szerint a visegrádi országok képesek lesznek arra, hogy felülemelkedjenek az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos véleménykülönbségükön, és megőrizzék az egységüket; Bendarzsevszkij Anton erről a V4-ek múltjáról és jövöjéről rendezett budapesti konferencia után beszélt érdeklődésünkre.

"Optimista vagyok a V4-működéssel kapcsolatban, ez egy sikertörténet. Azok a célok, amelyek az együttműködés kezdetén meg voltak fogalmazva, egész hamar teljesültek:

  • a szovjet rendszer alól felszabadult országok minél hamarabb legyenek a nyugati intézményrendszer tagjai (EU, NATO)
  • infrastrukturális és gazdasági projektek után néztek."

Vannak olyan sikeres csoportok szerinte Európában (Nordic, Benelux) és másutt is a világon, amelyek sikeresen lépnek fel és felismerhetők, ilyen az "Amerikában és Kelet-Ázsiában is felismerhető" V4.

"Ez pedig egyértelmű siker, hiszen van egy olyan közép-európai csoport, amely Európa egyik legerősebb gazdasági motorja, és amely egyébként

ha összeadjuk a négy tag gazdasági teljesítményét, a G20-ban is helye lenne"

– mutatott rá Bendarzsevszkij Anton.

Úgy látja, a V4 teljesítménye és brandje olyan erős, amelyen érdemes dolgozni a jövőben is.

De mit hozhat a jövő, miközben az ukrajnai háború megítélésében különbségek vannak?

"Lesz jövő. Az Oroszország által Ukrajnában indított háború pontosan olyan kihívás, amelyre közös választ kell adni, és erre a közös válaszra ez a négy ország alkalmas lesz. Négy országból három határos is Ukrajnával, tehát közvetlenül érintett a háborúban. Ennek van biztonságpolitikai oldala és lesz egy gazdasági oldala is, hiszen az elhúzódó háború, az élelmezési válság kérdései nagyon komolyan fogják érinteni a mi térségünket is, nem bújhatunk el. Ráadásul jelentkezik az energiafüggőség veszélye, gyakorlatilag az összes visegrádi ország különböző mértékben, de függ az orosz energiahordozóktól. A függőség csökkentése közös feladat lesz" – összegzett a Danube Institut kutatási igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×