eur:
390.7
usd:
366.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Baka András, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke a Kúria teljes ülésén Budapesten, a bíróság dísztermében 2013. június 3-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Felszólítást intézett Magyarországhoz az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Baka András ügyében hozott korábbi ítéletének végrehajtása továbbra is elmarad, továbbá a bíróság döntéseinek teljes körű végrehajtására szólította fel Magyarországot – közölte az emberi jogi bíróság.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi bírósága ítéleteinek végrehajtását ellenőrző Miniszteri Bizottság csütörtökön fogadott el ideiglenes határozatot, amelyben felszólította a magyar hatóságokat, hogy legkésőbb szeptember 30-ig nyújtsanak be "frissített cselekvési tervet" arra vonatkozóan, hogy miként kívánják eloszlatni a magyar bírák véleménynyilvánítási szabadságával és függetlenségével kapcsolatos aggályokat.

Arra is felszólították a magyar hatóságokat, hogy vezessenek be intézkedéseket annak biztosítására, hogy a Kúria elnökének felelősségre vonásáról szóló parlamenti döntést független bírói testület felügyelje.

A Miniszteri Bizottság továbbá úgy határozott, hogy a kapott információk ismeretében legkésőbb 2023 márciusáig újraindítja az ügy vizsgálatát.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2016-ban hozott ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogát. A volt főbírót az ítélet szerint emberi jogi jogsérelem érte azzal is, hogy idő előtt elmozdították állásából, mivel az új Alaptörvény hatályba lépésével a Legfelsőbb Bíróság megszűnt, és annak helybe a Kúria lépett.

Az ítélettel kapcsolatban a Miniszteri Bizottság 2021 júliusában hozott határozatában azonban kimondta, hogy nem tekinti végrehajtottnak az ítéletet, és további információkat kért a magyar kormánytól. A bizottság azért nem zárta le az ügy vizsgálatát, vagyis nem tekintette megfelelően végrehajtottnak az ítéletet, mert - mint közölték - "a magyar kormánynak nem sikerült eloszlatnia a magyar bírák véleménynyilvánítási szabadságával és függetlenségük biztosításával kapcsolatos aggályokat".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×