eur:
389.1
usd:
362.03
bux:
68662.74
2024. május 8. szerda Mihály
Az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép egy kiégett orosz katonai járműről az orosz határtól 40 kilométerre fekvő ukrajnai Harkovban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata

Feledy Botond: elképzelhetetlen, hogy Oroszország NATO-tagállamra támadjon

Nukleáris háborúval fenyegetne egy ilyen terv az elemző szerint. Egyelőre a célpont Ukrajna, illetve a kijevi politikai vezetés elmozdítása.

A kijevi politikai vezetés elmozdítása az egyik fő célja az orosz inváziónak – mondta érdeklődésünkre Feledy Botond külpolitikai elemző, aki nem tartja elképzelhetőnek, hogy NATO-tagállamot is megtámadjon Oroszország.

"Nem annektálni szeretné Oroszország Ukrajnát, hanem egy bábkormányt, azt az állapotot szeretné elérni, hogy az országban semmilyen katona nincsen, így nem jelent fenyegetést Oroszországra nézve" – szögezte le a szakértő.

Az orosz előrenyomulás sebességén szakértők is vitatkoznak. "A britek szerint jól helyt állt az ukrán ellenállás, de lehet, hogy ez is csak stratégiai kommunikáció" – mutatott rá Feledy Botond.

Amiatt viszont, hogy egyszerre ért rakétatámadás stratégiai objektumokat, az ukrán híradást kiber- és fizikai támadás lehetetleníti el,

előfordulhat, hogy Ukrajna nem tudja használni minden eszközét,

de egy rakétarendszerét hatékonyan vetette be egy Kijev felé tartó katonai konvoj ellen.

Ugyanakkor "hirtelen úgy tűnik, mintha mindenütt oroszok lennének", mivel az orosz támadásnak nincs frontvonala, minden irányból és helyszínről egyszerre érkezik, földről és levegőből egyaránt.

A két haderő modernségét összehasonlítva Feledy Botond világossá tette: egyértelmű a különbség.

"Az ukrán légvédelmet az oroszok ki is iktatták az első napon, néhány lelőtt orosz gépről érkezett csak híradás. Létszámában összevethető a két serege, de tapasztalatban, technikában is nagy a lemaradás ukrán oldalon."

NATO-ország orosz megtámadása pedig szerinte azért is letehetetlen, mert erre nincs energiája az orosz hadseregnek, és a katonai tervezők számára nem lenne racionális lépés,

"nukleáris háborúval fenyegető eszkalációs veszély lenne".

Belpolitikai szempontból Vlagyimir Putyin kockáztat Feledy Botond szerint, mert a népesség a korábbi felmérésekben nem lelkesedett a háborúért, Oroszország közben háborúellenes tiltakozókat vesz őrizetbe, az első éjszaka az ő számuk már 1700 körüli volt – mutatott még rá Feledy Botond.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×