eur:
393.13
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje (B) felesége, Agata Kornhauser-Duda (K) és lánya, Kinga Duda társaságában egy szavazóhelyiségben a lengyel elnökválasztás második fordulójában Krakkóban 2020. július 12-én. Andrzej Duda a szavazatok 43,5 százalékával megnyerte a lengyel elnökválasztás június 28-án tartott első fordulóját, a második fordulóban ellenfele Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Benzin, élelmiszer, földgáz - Az áfacsökkentés útjára lépett Lengyelország

Február 1-től júliusig rendkívüli intézkedések lépnek érvénybe.

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját - közölte szerda éjjel az államfői hivatal.

A közleményben felidézik: az új előírások az "inflációellenes pajzsnak" nevezett intézkedéscsomag részét képezik.

Az adócsökkentésekről szóló törvényt a lengyel parlamenti alsóház véglegesen szerdán fogadta el, elutasítva az ellenzéki többségű szenátus több módosító javaslatát.

Az intézkedéscsomag szerint februártól július végéig nullára csökken az élelmiszerek, a földgáz és a műtrágya áfája. Szintén hat hónapra szólóan nyolc százalékra csökkentik az üzemanyagok áfáját, és öt százalékra a távfűtését.

Emellett július végéig meghosszabbítják a már január elejétől érvényes intézkedést, amellyel 23 százalékról öt százalékra csökkentették az áram áfáját.

Lengyelországban előzőleg tavaly év végén csökkentették az energiahordozók áfáját az infláció visszaszorítása céljából. Az adócsökkentések összesen 15-20 milliárd zlotyval (1200-1600 milliárd forinttal) terhelhetik meg az idei büdzsét.

A kormány szakértői hátterét adó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) január eleji elemzése szerint az inflációellenes pajzs idén az első negyedévben 1,2 százalékponttal, a második negyedévben pedig 0,3 százalékponttal csökkenti a fogyasztói árindexet (CPI), az új szabályozás hiányában pedig az infláció májusban 9 százalékos csúcsra emelkedne.

Az adócsökkentések kapcsán várhatóan az év második felében módosítani kell majd az állami költségvetést.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×