eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből, hogy részt vegyen a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok alsóházi órájában a brit parlament alsóházában, Londonban 2021. május 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Mélyponton Boris Johnson népszerűsége

A csökkenésnek több oka is.

Miniszterelnöki pályafutásának eddigi mélypontjára süllyed Boris Johnson brit kormányfő támogatottsága saját pártján, a kormányzó Konzervatív Párton belül a legújabb felmérés szerint.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum és bloghonlap a párttagság körében elvégzett vizsgálat alapján közölte, hogy Johnson támogatottságának nettó egyenlege - vagyis a támogatók és a miniszterelnök tevékenységével elégedetlenek százalékos arányának különbsége - mínusz 33,8.

Ez a második hónap egymás után, amelyben a ConservativeHome negatív nettó támogatottságot mért Johnsonnak, és a mostani egyben a brit kormányfő eddigi legrosszabb népszerűségi mutatója.

Az eredmény mindemellett azt is jelenti, hogy

Boris Johnson saját kormányának legnépszerűtlenebb tagja a párttagság körében.

A belső kabinet tagjai közül Johnson mellett csak Priti Patel belügyminiszter pártbeli támogatottsága jár a negatív tartományban: a ConservativeHome felmérése szerint Patel nettó népszerűségi mutatója mínusz 1,5.

A Konzervatív Párt tagjainak körében messze a legnépszerűbb kormánytisztviselő Liz Truss külügyminiszter, akinek a felmérés plusz 73,5-ös nettó elégedettségi egyenleget mutatott ki.

A mezőny élvonalában jár még mások mellett Ben Wallace védelmi miniszter (plusz 61,7), Rishi Sunak pénzügyminiszter (plusz 48,7) és Sajid Javid egészségügyi miniszter (plusz 29,0).

A ConservativeHome elemzői szerint Johnson népszerűtlenségi mélypontjának több oka is van; az egyik a Paterson-botrány.

Owen Paterson, a Konzervatív Párt volt alsóházi képviselője az elmúlt hetekben komoly lobbibotrányba keveredett, és az ellene indult parlamenti vizsgálat közepette - amelyet Johnson megpróbált megakadályozni - a múlt hónapban lemondott képviselői mandátumáról.

Választókerületében, a nyugat-angliai North Shropshire-ban - amelynek az 1830-as évek óta mindig konzervatív párti képviselője volt - a Paterson lemondása után kiírt időközi parlamenti választást a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan nyerte. Az eredmény az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai meglepetése Nagy-Britanniában.

Johnson körül az utóbbi hetekben több más politikai botrány is kipattant.

A legnagyobb megítélésbeli kárt valószínűleg az okozta, hogy egybehangzó minapi sajtóértesülések szerint éppen egy éve, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt akkori szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Boris Johnson többször is határozottan cáfolta, hogy a Downing Street-i stáb bármilyen akkori előírást megsértett volna, de a partiról szóló értesülések makacsul tartják magukat.

Ezek az ügyek a Konzervatív Párt népszerűségét is megingatták: a legutóbbi közvélemény-kutatások rendre a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 8-9 százalékpontos támogatottsági előnyét jelzik.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×