eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2022. január 4-én. Johnson elmondta, hogy az omikron koronavírus-változat elterjedése a korábbi vírusvariánsoknál jóval kevesebb súlyos megbetegedést okozott, és a brit oltási kampány is rendkívül sikeres, így megvan az esély arra, hogy Nagy-Britannia újbóli teljes lezárás nélküli átvészelje az omikron okozta fertőzési hullámot.
Nyitókép: MTI/AP/The Times pool/Jack Hill

Boris Johnson beismerte: részt vett a karanténsértő partin

A brit miniszterelnök elnézést kért.

Elnézést kért a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezett Downing Street-i kerti összejövetelért Boris Johnson brit miniszterelnök, elismerve, hogy jelen volt az összejövetelen.

A képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában Johnsont lemondásra szólította fel Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és több más képviselő is. A kormányfő azonban az összes ilyen felszólításra azzal válaszolt, hogy a zárlat idején rendezett Downing Street-i összejövetelek ügyében hivatalos vizsgálat folyik, és meg kell várni ennek eredményét.

Kijelentette, hogy

vállalja a teljes felelősséget a történtekért, de

nem tett egyenes utalást arra, hogy elmarasztaló vizsgálati jelentés esetén távozik-e hivatalából.

Az ügyet az ITV brit kereskedelmi televízió hozta nyilvánosságra előző nap, miután eljutott hírszerkesztőségéhez egy email, amelyben Martin Reynolds, Johnson személyi titkára tisztviselőket hívott meg 2020. május 20-ára egy kerti partira. A meghívóban szerepelt az is, hogy "italt mindenki hozzon magával".

A rendezvényen hozzávetőleg 30-an vettek részt, köztük Johnson és akkori élettársa - jelenlegi felesége -, Carrie Symonds is.

A koronavírus-járvány első hullámának megfékezésére 2020. március 23-án elrendelt angliai korlátozások értelmében - amelyek a kerti parti idején még érvényben voltak - kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Boris Johnson a szerdai alsóházi vitanapon azt mondta: az volt a benyomása, hogy

a londoni miniszterelnöki hivatal kertjében 2020 májusában tartott összejövetel munkatalálkozó volt.

Elismerte: ő is jelen volt 25 percig a rendezvényen, hogy köszönetet mondjon a Downing Street-i stáb tagjainak munkájukért, utána visszament az irodájába.

A kormányfő kijelentette: utólag visszagondolva már tudja, hogy mindenkit vissza kellett volna küldenie a miniszterelnöki hivatal épületébe, és fel kellett volna ismernie, hogy még ha a rendezvény meg is felelt technikailag a járványellenes előírásoknak, akkor is emberek milliói juthattak arra a következtetésre, hogy ez nem így van.

Boris Johnson kijelentette: szívből jövő bocsánatkéréssel tartozik mindazoknak, akik annak idején egyáltalán nem találkozhattak szeretteikkel sem szabadtéren, sem otthonaikban.

Az ügy az elmúlt néhány napban Boris Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb horderejű belpolitikai botrányává fajult, és a legfrissebb felmérés szerint a britek egyértelmű többsége - köztük a Johnson vezette kormányzó Konzervatív Párt szavazóinak egyharmada is - a miniszterelnök lemondását szeretné.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov szerdán ismertetett vizsgálata szerint a brit választók 56 százaléka pártolná Johnson távozását, és csak 27 százalék marasztalná hivatalában a kormányfőt.

A teljes mintán belül a Munkáspárt szavazóinak 82 százaléka, a Liberális Demokraták híveinek 80 százaléka, a Konzervatív Párt szavazótáborának 33 százaléka válaszolta azt, hogy véleménye szerint Boris Johnsonnak le kell mondania a miniszterelnöki tisztségről.

Egy másik felmérés szerint

a Konzervatív Párt tagsága is rendkívül elégedetlen Johnson tevékenységével.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum által a párttagság körében elvégzett legutóbbi vizsgálat azt mutatta ki, hogy Johnson támogatottságának nettó egyenlege - vagyis a támogatók és az elégedetlenek százalékos arányának különb

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×