INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

angela merkel

menekültek

illegális bevándorlás

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart, miután videokonferencát tartott a tizenhat szövetségi tartomány vezetőinek részvételével Berlinben 2020. május 6-án. Németországban tovább lazítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat  és a járványkitörések helyi elfojtását szolgáló új védekezési rendszert vezetnek be a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint.

Angela Merkel: sikerült megbirkózni 2015-ben a menekülthullámmal

Infostart / MTI

Angela Merkel ügyvezető német kancellár szerint beigazolódott az a 2015-ben tett híres kijelentése, amely szerint "sikerülni fog, megoldjuk" (wir schaffen das), vagyis Németország megbirkózik a menekülthullámmal.

Az új szövetségi kormány decemberre várt megalakulása után visszavonuló politikus a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati médiatársaságnak egy vasárnap közölt interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte sikerült-e 2015-ben megbirkózni a menedékkérők beáramlásával, kijelentette, hogy "Igen, megcsináltuk!" (Ja, wir haben das geschafft!).

Kifejtette, hogy nem minden ment "ideálisan", és voltak súlyos incidensek is. Példaként említette a 2015/2016-os kölni szilvesztert, amikor nők százait rabolták ki és zaklatták szexuálisan többnyire észak-afrikai származású, menedékkérőként érkezett férfiak.

Ugyanakkor rengeteg helyi önkormányzati vezető és önkéntes segített megbirkózni a menedékkérők elhelyezésének és ellátásának kihívásával. A menekülthullámmal érkezett emberek körében pedig "csodálatos példáink vannak a sikeres emberi fejlődésre" - emelte ki Angela Merkel, példaként említve a leérettségizett fiatal menedékkérőket.

Ám

"még nem sikerült leküzdenünk a menekülés okait, és nem sikerült elérnünk, hogy Európa (az Európai Unió) egységes menekültügyi és migrációs rendszerrel rendelkezzen".

Ezért még sok a tennivaló a nemzetközi migráció területén - mondta Angela Merkel.

A kancellári tisztségből 16 év - négy ciklus - után távozó politikus arra kérdésre, hogy melyek voltak a legnagyobb kihívások hivatali ideje alatt, elmondta, hogy "a Szíriából és a környező országokból menekülésre késztető nyomás" és a koronavírus-világjárvány volt a legnagyobb személyes jellegű megpróbáltatás, mert mindkét ügy közvetlenül érintette az embereket, mindkét esetben "emberi sorsok" alakulása volt a tét.

Magyarországon keresztül

Angela Merkel 2015. augusztus 31-én tette híressé vált kijelentését, hogy Németország megbirkózik a menekülthullámmal, majd négy nappal később Werner Faymann akkori osztrák kancellárral úgy döntött, hogy

Ausztrián keresztül Németországba utazhatnak a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult menedékkérők.

Abban az évben minden korábbinál több, 890 ezer menedékkérők érkezett. Az újonnan érkezők száma 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken.

A 83,1 millió lakosú országban nagyjából 1,8 millió olyan ember él, aki menedékkérőként érkezett. Legnagyobb részük, 1,1 millió ember 2015 óta él az országban.

Nyitókép: MTI/EPA/DDP/Andreas Gora
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018