eur:
395.52
usd:
364.84
bux:
65628.8
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Sós vizet kaptak koronavírus elleni oltás helyett - botrány Indiában

Ezreket érintett a csalás, amelyben orvosok és más egészségügyi dolgozók is részt vettek.

Legalább tizenkét helyszínen tartottak oltónapot Indiában koronavírus elleni oltás nélkül: Mumbai közelében ezreket vertek így át sósvíz-oldalattal. A most leleplezett bűnbanda tagjai a nagyságrendileg 2500 áldozattól pénzt is kértek az oltásért, így mindösszesen 28 ezer dollárnak megfelelő összeggel rövidítették meg a károsultakat. A letartóztatott orvosok egy kórházi bázisról hoztak hamisított oltóanyagot, oltási igazolványt és fiolákat, valamint a hasztalan oldat beadására használt tűket, írja a CNN.

Egyelőre 14 embert tudtak összefüggésbe hozni a csalással, akiket le is tartóztattak. A résztvevők május vége és június közepe között tartottak oltónapokat, az esetet pedig azt követően kezdte el vizsgálni a rendőrség, hogy néhány ember a vakcinát felvettek közül gyanakodni kezdett amiatt, hogy nem valós az oltási igazolásuk. Az egyik oltónapot egy bérházban tartották, ahol a résztvevők gyanakvását az keltette fel, hogy

egyetlen oltott sem tapasztalt semmiféle mellékhatást

azt követően, hogy felvette a hamis vakcinát, ráadásul csak készpénzben fizethettek az oltásért.

Amikor aztán megkezdődtek a vizsgálatok, egyre többen jelezték, hogy úgy vélik, ők is csalás áldozataivá váltak. Június végére már több mint kétezer károsultat találtak.

Indiában április és június között tombolt a koronavírus második hulláma, májusi tetőzéssel. Ezt követően kicsit enyhült a nyomás az egészségügyi rendszeren, minek következtében elkezdhették az oltási program felpörgetését.

Júniusban Modi elnök átalakította az állami oltási rendszert: jelentős mennyiségű vakcinát biztosít az állam ingyenesen a tartományoknak. Ezután nem sokkal

volt olyan nap, amelyen 8 millió oltást adtak be Indiában.

Jelenleg 62 millió ember, a lakosság 4,5 százaléka van beoltva Indiában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×