INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

ferenc pápa

családtámogatás

koronavírus

járvány

olaszország

demográfia

elöregedés

Ferenc pápa a fiatalok gyerekvállalásának segítését sürgette

Ferenc pápa a fiatalok gyerekvállalásának segítését sürgette

Infostart / MTI

Úgy véli, az öreg kontinens már nem történelmi múltja, hanem lakosságának kora miatt érdemli ki a közismert jelzőt. A katolikus egyházfő "generációs fenntarthatóságot" szorgalmazott a Születési Fórumon. Elhangzott: a demográfiai csökkenést csak öt európai ország tudta megfékezni.

Hideg és sötét télnek nevezte az európai demográfiai helyzetet Ferenc pápa a születéscsökkenések problémájáról rendezett római találkozón pénteken, ugyanott az olasz kormányfő, Mario Draghi is új családpolitikát szorgalmazott.

Kijelentette, Európában tendenciaváltásra van szükség olyan reformokkal, melyek a családot helyezik a középpontba. Úgy vélte, a fiatalok többsége gyermeket akar, de vágyaikat befagyasztja az Európát uraló "hideg és sötét demográfiai tél". Megjegyezte, hogy az öregnek nevezett európai kontinens már nem dicsőséges múltja, hanem lakosságának előrehaladott kora miatt viseli azt a jelzőt.

A katolikus egyházfő "generációs fenntarthatóságot" szorgalmazott,

példaként említette a járványhelyzetben elszegényedett fiatalokat, akik a pápa szerint csak társadalmi és gazdasági szolidaritással képesek családot alapítani.

Új családpolitikát alakítanának ki Olaszországban

Az Európa és kiemelten Olaszország súlyos demográfiai helyzetéről, a Vatikánnal szomszédos konferenciateremben rendezett találkozó a Születési Fórum nevet kapta. Elemzők rámutattak, hogy ez volt az első alkalom, hogy az olasz intézményes élet képviselői a születéscsökkenés megállításáról tartottak nyilvános rendezvényt.

Mario Draghi kormányfő hangoztatta, "gyerekek nélkül Olaszország eltűnik". A miniszterelnök a nőket támogató családpolitikát sürgetett.

Gian Carlo Blangiardo, az Istat statisztikai hivatal elnökének adatai szerint

Olaszország egységesítése, vagyis 1861 óta nem volt ennyire alacsony a születések száma.

2019-ben évi félmillió alá süllyedt a gyermekszületési szám, tavaly 407 ezren jöttek világra, ez év végére pedig 400 ezer alatti számot várnak.

A születések és halottak száma alapján az utóbbi öt évben évente több mint 200 ezer fővel csökkent Olaszország lakossága. Elhangzott, hogy a tavalyi járványévben a felére esett vissza a házasságkötések száma a korábbi évi 184 ezerről.

Az Istat elnöke rámutatott, hogy a demográfiai csökkentést egyedül Németország, Lengyelország, Szlovákia, Romania, valamint Magyarország tudta megfékezni megfelelő családtámogatási politikával.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018