eur:
394.97
usd:
363.52
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Dolgozó tisztítja I. Napóleon francia császár, hadvezér síremlékét a helyreállítási munkálatok utolsó szakaszában a párizsi Invalidusok házában 2021. április 16-án. A síremléket Napóleon születésének 200. évfordulója alkalmából restaurálják.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Macron beszéde Napóleonról - áll a bál Franciaországban

A francia elnök Napóleon ellentmondásosságát hangsúlyozta halálának kétszázadik évfordulóján.

Emmanuel Macron francia államfő Napóleon ellentmondásosságát hangsúlyozta a francia császár halálának kétszázadik évfordulóján Párizsban rendezett megemlékezésen elmondott beszédében.

Az elmúlt félévszázadban Emmanuel Macron az első francia elnök, aki megemlékezett Napóleonról, akire sokan a polgári Franciaország megteremtőjeként tekintenek, miközben az 1799 és 1815 közötti, 15 éves hatalomgyakorlása miatt a francia történelem egyik legvitatottabb alakja.

A francia elnöki hivatal által előzetesen "felvilágosult megemlékezésként" beharangozott ünnepséget az 1795-ben létrehozott, tudósokat, művészeket, irodalmi személyiségeket tömörítő Institut de France-ban rendezték, ahol az államfő előtt történészek beszéltek Napóleon történelmi szerepéről.

"Bonaparte Napóleon hozzánk tartozik" - kezdte beszédét Emmanuel Macron, miközben egy ellentmondásos portrét rajzolt fel a volt francia császárról, akinek elítélte az olyan "hibáit", mint a rabszolgaság helyreállítása, és méltatta a nemzeti szuverenitás védelmezőjét, a törvényalkotót és a nemzetépítőt.

A francia elnök kiemelte, hogy "nem kíván semmit engedni azoknak, akik azzal az indokkal akarják eltörölni a múltat, hogy az nem illeszkedik abba a gondolkodásba, amely a mának felel meg". Emmanuel Macron ezzel az Egyesült Államokból begyűrűző cancel culture, azaz az eltörlés kultúrája ellen emelt szót.

"A császárságból lemondtunk a legrosszabbról, a császárból megszépítettük a legjobbat" - fogalmazott Emmanuel Macron,

elítélve Napóleon "önkényes és magányos hatalomgyakorlását". A rabszolgaságnak a helyreállításáról a francia elnök úgy vélte, hogy "elárulta a felvilágosodás szellemiségét".

A rabszolgaság egyértelmű elnöki elítélését nagyon várták a tengerentúli francia megyék, Guadeloupe, Martinique és Réunion szigetének lakói, akiknek többsége a franciák által odahurcolt rabszolgák leszármazottja.

Emmanuel Macron ugyanakkor megemlékezett "a stratégáról, a törvényhozóról, a nemzetépítőről", "Franciaországnak azon részéről, amely meghódította a világot". Kitért arra az államférfira is, aki "márványba véste az emberek közötti polgári egyenlőséget a polgári törvénykönyvben, a törvény általi védelmet pedig a büntető törvénykönyvben". Emmanuel Macron szerint a francia állam "ezt a fejlődést tükröző munkát folytatta a nők és férfiak közötti egyenlőség megteremtésével, és a halálbüntetés eltörlésével", miután Napóleont sok bírálat érte azért, hogy a polgári törvénykönyvben a nőt a férjéhez képest alacsonyabb státuszba helyezte.

Az aktuális francia politikai helyzetre utalva Emmanuel Macron üdvözölte Napóleonban azt a vezetőt is, aki "rendezte a viszonyt a nagy vallásokkal a konkordátum által". Saját politikai hitvallásával egybecsengve a francia elnök kiemelte, hogy Napóleon pályája annak a bizonyítéka, hogy "egyetlen ember megváltoztathatja a történelem menetét", ezért "érdemes kockáztatni".

Az ellenzék azonnal bírálta az államfőt.

A radikális jobboldali Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője és elnökjelöltje sajnálatának adott hangot amiatt, hogy Emmanuel Macron "csak sebtében emlékezett meg arról, aki olyan sokat tett a hazáért", míg a baloldal azt sajnálta, hogy Napóleon ünneplése közben az államfő megfeledkezett a 150 évvel ezelőtt kezdődött párizsi kommünről.

Párizs, 2021. április 16.
Dolgozó tisztítja I. Napóleon francia császár, hadvezér síremlékét a helyreállítási munkálatok utolsó szakaszában a párizsi Invalidusok házában 2021. április 16-án. A síremléket Napóleon születésének 200. évfordulója alkalmából restaurálják.
MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Dolgozó tisztítja I. Napóleon francia császár, hadvezér síremlékét a helyreállítási munkálatok utolsó szakaszában a párizsi Invalidusok házában 2021. április 16-án. A síremléket Napóleon születésének 200. évfordulója alkalmából restaurálják. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×