eur:
393.09
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Akcakale, 2015. június 15.Szíriai menekültek lépik át a határt a délkelet-törökországi Akcakalében 2015. június 15-én. A határ túloldaláról az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei elől menekülnek az emberek. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

EU-török csúcs: az unió egyelőre az időnyerésre játszik a migráció ügyében

Az uniónak addig lesz nyugta a Törökországban nehezen asszimilálódó szírektől, amíg lesz pénze arra, hogy ott tartsa őket - fejtette ki az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.

Alapvetően a ciprusi felségterületeken végzett török földgázkitermelés lesz a témája az április 4-i EU-török csúcsnak, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa szerint vélhetően a migrációs kérdések is szóba kerülnek.

Egeresi Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: Ankara kezében továbbra is aduász az országban élő több mint négymillió szír menekült kérdése, akiknek az ott tartózkodásáért a török fél folyamatosan küldi a számlákat az EU-ba.

A kérdést valószínűleg nem most fogják rendezni, de a következő hónapokban sort kell keríteni az ez irányba menő következő lépésekre. Tavaly február végén-március elején például volt egy válság a görög-török határon, amikor mintegy 10-15 ezer menekült próbált átkelni Görögországba. Ezt részben uniós támogatással sikerült elhárítaniuk a görög határőröknek. Habár a koronavírus-járvány miatt kicsit háttérbe szorult a téma, Törökországnak akut probléma, hogy ott van egy négymilliós, csak részben rendezett státuszú, rossz gazdasági kilátású, nehezen integrálható embertömeg. Ráadásul a menekülttáborok nagy részét a törökök felszámolták, de

a "csúcson" is csak 250 ezer szíriai menekült lakott táborokban, mostanra a számuk nagyjából 50 ezerre csökkent.

A döntő többségük városokban – a szír határ vidékén vagy a nyugati nagyvárosokban, például Isztambulban – talált lakhelyet. Az integrációjuk zajlik, de a gyerekek iskoláztatása és a felnőttek munkavállalása állandó problémát jelent – utóbbiak főként illegálisan dolgoznak, amivel részben olcsó munkaerőt jelentnek a török gazdaságnak, ám a szírek többsége emiatt kiszolgáltatott.

Azért, hogy ne keljenek annyian útnak, az uniós támogatásnak nagy szerepe van, mert havi juttatást kapnak ebből a pénzből a szír menekültek, ami segíti a boldogulásukat.

"Az eddig kiszivárgott információk alapján

lesz egy újabb megegyezés a felek között, ami újabb eurómilliárdok kifizetését fogja jelenteni, de ennek részleteiről még nem tudni semmit"

- jelezte Egeresi Zoltán.

Később kifejtette: a gyerekek fokozódó iskoláztatása, a családok együttélése a török társadalommal, a török nyelv megtanulása hosszabb távon azt jelenti, hogy a gyerekek például jobban fognak integrálódni, mint a háborús menekültként érkező szülők, de ez egy nagyon hosszú folyamat, és az EU szempontjából az időnyerés a legfontosabb cél - tisztázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×