eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (a kijelzőn felül) részt vesz az Európai Unió tagállamai vezetőinek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálásáról szóló videókonferenciáján Brüsszelben 2021. január 21-én. A tanácskozáson többek között szó esik az Európai Bizottság által lekötött oltóanyagok széles körű bevezetéséről, valamint a vírus terjedésének visszaszorítását célzó eszközök alkalmazásáról.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Nem várnak a bírósági döntésig az uniós forrásfelhasználások vizsgálatával

Az Európai Parlament figyelmeztetést fogadott el arról, hogy ne várják meg a jogállamisági vizsgálatokkal az Európai Unió Bírósága ítéletét, de az Európai Bizottság ezt nem látszik figyelembe venni. Ugyanakkor a bizottsági szóvivő azt mondja, nem várnak a pénzek nyomon követésével.

Az Európai Bizottság (EB) megvárja az EU Bírósága ítéletét, és csak azután fogja letenni az asztalra a jogállami szabályrendszer alkalmazására vonatkozó rendelkezéseit – nyilatkozta a Népszavának Ujvári Balázs bizottsági szóvivő.

Mivel a bírósági döntés leghamarabb az év második felében várható, a jogállami normáknak megfelelő pénzköltés ellenőrzésével megbízott testület addig nem kíván eljárást kezdeményezni egyetlen tagország ellen sem. Ezzel az EB teljesíti az állam- és kormányfőknek tavaly decemberben tett ígéretét, és egyben fittyet hány az Európai Parlament (EP) figyelmeztetésére.

Az EP a múlt héten állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólította az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul kezdje meg az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötő, az év eleje óta hatályban lévő rendelet alkalmazását. A képviselők június elsejéig adtak haladékot a biztosi testületnek arra, hogy közzétegye a jogszabály pontos végrehajtási utasításait, másként az EU Bírósága elé citálják.

A szóvivő megerősítette, hogy már megkezdték a közösségi forrásfelhasználás nyomon követését az előírásoknak megfelelően.

A szóvivő úgy nyilatkozott a lapnak, hogy minden január 1. utáni szabálytalanságot megvizsgálnak, egy esetet sem hagynak szó nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×