INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

astrazeneca

pfizer

dél-afrika

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (sárga) erősen fertőzött emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették. A fekete színű terület a sejtek közötti tér.

Nehezen birkóznak meg a dél-afrikai variánssal az eddigi oltóanyagok

Infostart

Az eddigi felmérések szerint sem az AstraZeneca, sem a Pfizer/BioNTech nem tud meggyőző arányú védelmet felmutatni a Covid-19 dél-afrikai verziójával szemben.

Legfrissebb laboratóriumi eredmények szerint a dél-afrikai vírus mintegy kétharmadával csökkenti a német-amerikai Pfizer/BioNTech oltás nyújtotta védettséget.

Egy korábbi vizsgálat hasonló esetre

az AstraZeneca oltásnál csak 10 százalékos védelmet tudott kimutatni.

Az új vizsgálati eredményekről a brit Guardian számolt be, megjegyezve, hogy – különösen, ami a Pfizert illeti – nincs annak deklarálásáról szó, hogy a szer alkalmatlan a dél-afrikai variáns elleni védelemre, csupán az eddigi adatok csökkentett hatásfokot mutattak az alapvírushoz képest.

A gyártók mindenesetre most újabb komoly ráfordítással a variánsok kivédésére is nagyobb eredménnyel oltalmat kínáló szer kifejlesztésén dolgoznak – jelentette ennek kapcsán a Reuters.

Reménytelenebbnek látszik az AstraZeneca helyzete, amelynek használatától mostanra már elállt a dél-afrikai kormány, mivel nem látták igazoltnak érdemi hasznosulását. A gyártó egyelőre itt is továbbfejlesztést ígér.

Nyitókép: Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (sárga) erősen fertőzött emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették. A fekete színű terület a sejtek közötti tér. (MTI/EPA/NIAID)
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018