eur:
393.36
usd:
368.19
bux:
65982.54
2024. április 24. szerda György
Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének próbája Washingtonban 2021. január 18-án. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségét a nemzeti gárda 25 ezer felfegyverzett katonája biztosítja. A 78 éves Biden az Egyesült Államok 46. elnöke lesz.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Greg Nash

Így iktatják be hivatalába Joe Bident, az Egyesült Államok 46. elnökét – képek

A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartják. Korábban március 4. volt a napja, de egy alkotmánymódosítással előbbre hozták az időpontot, hogy közelebb essen a választás - szintén alkotmányban rögzített - novemberi dátumához. Az első elnök, George Washington beiktatása egyébként nem Washingtonban, hanem New Yorkban volt, 1789-ben.

A mostani ceremónia jelentősen különbözik a korábbiaktól, ugyanis a járványhelyzet és az esetleges tüntetések miatt az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készülnek. A kiemelt óvintézkedéseket egyebek között az indokolja, hogy január 6-án Donald Trump leköszönő, republikánus párti elnök hívei megostromolták a Capitolium épületét, és a zavargásokban öt ember meghalt.

Washington, 2021. január 17.
Biztonsági kerítéssel lezárt utak a washingtoni Capitolium környékén 2021. január 16-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erőszakkal behatoltak a Capitoliumba.
MTI/AP/Jacquelyn Martin
Washington, 2021. január 17. Biztonsági kerítéssel lezárt utak a washingtoni Capitolium környékén 2021. január 16-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt. MTI/AP/Jacquelyn Martin

Bár a szervezők még nem határozták meg pontosan, hogy Joe Bident, az Egyesült Államok 46. elnökét, és Kamala Harris megválasztott demokrata alelnököt mikor iktatják be, az ünnepség várhatóan helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor kezdődik a Capitolium nyugati oldalán.

Washington, 2021. január 17.
Kábeleket helyez el egy dolgozó a Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatására érkező vendégek számára előkészített nézőtéren a washingtoni Capitolium előtt 2021. január 16-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erőszakkal behatoltak a Capitoliumba.
MTI/AP/Patrick Semansky
Washington, 2021. január 17. Kábeleket helyez el egy dolgozó a Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatására érkező vendégek számára előkészített nézőtéren a washingtoni Capitolium előtt 2021. január 16-án. MTI/AP/Patrick Semansky

Az alkotmány értelmében az elnököt és az alelnököt is az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság főbírója esketi fel négy évre, azonban a mostani esemény ebben a tekintetben is eltér a hagyományostól. Kamala Harris ugyanis Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

Joe Biden körülbelül 12 órakor tesz esküt, amelyet John Roberts főbíró vezet majd. Miután letették hivatali esküjüket, Joe Biden elmondja majd beiktatási beszédét, amelynek részleteit szigorúan titokban tartják.

A beiktatási stáb közleménye szerint az elnök kifejti majd elképzeléseit arról, „hogyan győzze le a járványt, hogyan építse vissza, egyesítse és gyógyítsa meg a nemzetet”.

Washington, 2021. január 18.
Katonai zenekar próbál Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének főpróbáján a washingtoni Capitoliumnál 2021. január 18-án. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.
MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Rod Lamkey
Washington, 2021. január 18. Katonai zenekar próbál Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének főpróbáján a washingtoni Capitoliumnál. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Rod Lamkey

Az ünnepségen részt vesz Leo J. O'Donovan katolikus pap, az áldást pedig Silvester Beama metodista lelkipásztor mondja majd el. A beiktatáson Lady Gaga énekli el az amerikai nemzeti himnuszt, és Jennifer Lopez zenei előadását is meghallgathatják a résztvevők. A ceremónián várhatóan mindössze ezren vesznek majd részt, a kongresszus tagjai és az általuk meghívott vendégek. Szintén eltér a megszokottól, hogy – szakítva egy 152 éves hagyománnyal – Donald Trump nem vesz részt Joe Biden ünnepségén. Az utolsó elnök, aki nem volt hajlandó részt venni az utódja beiktatásán, Andrew Johnson volt 1869-ben.

Washington, 2021. január 18.
A díszőrség két tagja a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium keleti szárnyánál az elnöki beiktatási ünnepség próbáján 2021. január 18-án. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségét a nemzeti gárda 25 ezer felfegyverzett katonája biztosítja. A 78 éves Biden az Egyesült Államok 46. elnöke lesz. Az ablaküvegek a Capitolium január 6-i ostroma idején törtek be.
MTI/EPA/The Washington Post /Pool/Melina Mara
Washington, 2021. január 18. A díszőrség két tagja a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium keleti szárnyánál az elnöki beiktatási ünnepség próbáján. A 78 éves Biden az Egyesült Államok 46. elnöke lesz. Az ablaküvegek a Capitolium január 6-i ostroma idején törtek be. MTI/EPA/The Washington Post /Pool/Melina Mara

A beiktatást követően házastársaik is csatlakoznak az elnökhöz és az alelnökhöz, majd Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton volt elnökök és házastársaik kíséretében ellátogatnak az arlingtoni nemzeti temetőbe, ahol megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját. Ezt követően Joe Biden katonai kísérettel vonul a Fehér Házhoz. A felvonulást ezúttal virtuálisan követhetik az érdeklődők az egész országban.

Washington, 2021. január 19.
A Zászlók mezeje elnevezésű installáció Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszínén, a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál 2021. január 18-án. A közel 200 ezer zászló azokat jelképezi, akik nem tudnak személyesen ott lenni az ünnepségen. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségét a nemzeti gárda 25 ezer felfegyverzett katonája biztosítja. A 78 éves Biden az Egyesült Államok 46. elnöke lesz.
MTI/EPA/Justin Lane
Washington, 2021. január 19. A Zászlók mezeje elnevezésű installáció Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszínén, a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál. A közel 200 ezer zászló azokat jelképezi, akik nem tudnak személyesen ott lenni az ünnepségen. MTI/EPA/Justin Lane
Szerdán este a hagyományos bálok helyett az Amerika ünneplése című nagyszabású rendezvényt követhetik figyelemmel a nézők.

A műsort az országos televíziós csatornák közül az ABC, a CBS, az NBC, az MSNBC, a CNN és a PBS is közvetíti, valamint élőben sugározzák az interneten is. A 90 perces különkiadás este fél 8-kor kezdődik. A program házigazdája Tom Hanks lesz, de közreműködik Ant Clemons, Jon Bon Jovi, a Foo Fighters, John Legend, Eva Longoria, Demi Lovato, Bruce Springsteen, Justin Timberlake és Kerry Washington is.

Washington, 2021. január 19.
Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszíne a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál 2021. január 18-án. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségét a nemzeti gárda 25 ezer felfegyverzett katonája biztosítja. A 78 éves Biden az Egyesült Államok 46. elnöke lesz.
MTI/EPA/Getty Images/Joe Raedle
Washington, 2021. január 19. Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszíne a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál 2021. január 18-án. MTI/EPA/Getty Images/Joe Raedle
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×