eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a Karmelita kolostorban, ahová a koronavírus-járvány elleni védekezés szigorításának bejelentése után 2020. november 3-a estére összehívta a megyei kormánymegbízottakat, akik a helyi védelmi bizottságok vezetői is egyben. Mellette Pintér Sándor belügyminiszter (b3), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b), György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (j3). Orbán Viktor felhívta a kormánymegbízottak figyelmét arra, hogy nehéz hónapok következnek, és a most meghozott intézkedéseket minden megyében a lehető legszigorúbban végre kell hajtani, és a korlátozásokat következetesen be kell tartatni.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Azon kevesek között van Magyarország, akik előleget kaptak a járványkezelésre az Uniótól

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta a horvátországi földrengés és a lengyelországi áradások okozta károk miatti helyreállításra, továbbá hét ország, köztük Magyarország számára a koronavírus okozta károk enyhítésére szánt 823 millió eurós (mintegy 288 milliárd forintos) európai uniós segítséget.

A támogatás legnagyobb részét, 683,7 millió eurót Horvátország kapja a márciusban Zágrábban és környékén bekövetkezett földrengés utáni helyreállításra. Az összeg első részletét, 88,9 millió eurót már augusztusban folyósították is.

Lengyelország több mint hétmillió eurót kap a a lengyel-kárpátaljai vajdaság (Podkarpackie) régióját sújtó júniusi áradások utáni helyreállításra.

Továbbá a koronavírus-járvány okozta súlyos népegészségügyi vészhelyzet kezelésére több mint 132,7 millió euró előleget osztanak szét Magyarország, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Horvátország és Lengyelország részére.

Magyarország a beérkezett kérelmeinek teljes elbírálásáig 26,6 millió euró (mintegy 9,5 milliárd forint) előlegben részesül

– közölte az Európai Parlament.

Az Európai Unió 19 országa, Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia és Spanyolország - és három tagjelölt ország - Albánia, Montenegró és Szerbia kért segítséget a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére. Közülük heten előleget kapnak, ehhez járult hozzá most a parlament.

A támogatást az Európai Unió szolidaritási alapjából finanszírozzák. Az alap súlyos természeti katasztrófák bekövetkezése után nyújt pénzügyi támogatást az érintett tagállamoknak és a csatlakozásra váró országoknak. A koronavírus-járványra válaszul meghozott rendkívüli uniós intézkedések részeként az unió a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre is kiterjesztette az alap hatályát.

Az uniós parlamenti jóváhagyást követően hamarosan a tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanács végső döntést hozhat a támogatásról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×