eur:
389.7
usd:
366.14
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Az örmény parlament jereváni épületébe behatolt tüntetők berendezési tárgyakat rongálnak meg az ülésteremben 2020. november 10-én. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról. Azerbajdzsán és Örményország között régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét.
Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Hegyi-Karabah: egy dolgot tehet az örmény politika

Megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Örményországban zavargásokba fordult tüntetések kezdődtek a komoly örmény területveszteségeket rögzítő békemegállapodás ellen. A felháborodott emberek Jerevánban feldúlták a parlamentet és megverték a házelnököt, a miniszterelnököt pedig árulónak nevezték.

A tüntetéseknek belpolitikai értelemben van jelentősége – magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Bendarzsevszkij Anton külpolitikai elemzőt, aki szerint biztosra vehető, hogy bukni fog a jelenlegi vezetés, ahogyan Nikol Pasinján kormányfő politikai jövője is megpecsételődött, akinek egyébként már néhány napja elkezdték követelni a fejét a pártok Örményországban, ahol nem kizárt, hogy belpolitikai válság fog következni.

Mindez a karabahi helyzeten azonban mint sem fog változtatni, ugyanis

a felek között született megállapodás egyenértékű a kapitulációval, annak az elismerése, hogy a terület Örményország számára elveszett.

A fegyveres konfliktusban Örményország valódi csapdahelyzetben került, miután nemcsak, hogy egy háromszor kisebb országról van szó, mint Azerbajdzsán, amely sokkal nagyobb nyersanyagforrással és gazdasági potenciállal rendelkezik, hanem legnagyobb szövetségese, Oroszország sem állt ki mellette maradéktalanul, miközben az másik oldalon Törökország harci eszközökkel is támogatta az azeri hadsereget.

Tehát teljesen egyenlőtlen viszonyok voltak.

Az Oroszország és a poszt-szovjet térség szakérője szerint érdekes kérdés lehet, hogy miként fog megbukni az örmény miniszterelnök. Azerbajdzsán szerint, hogy a helyzet idáig fajult, az konkrétan Nikol Pasinjánnak köszönhető, ugyanis míg a 2016-2017-es tárgyalások alakalmával sikerült eredményeket elérniük, Pasinján 2018-as hatalomra jutását követően az elődjeinél is keményebb hangot kezdett megütni, mintegy teljesen kompromisszummentes pozíciót felvéve. Vagyis Baku azt mondja, hogy az örmény miniszterelnök a felelős a katonai konfliktusért. Tehát a most tapasztalható tüntetésekből kiindulva, és hogy Karabah mennyire sokat jelent az örmény nép számára,

ha nem mond le magától a következő néhány napban, vagy hétben, akkor biztos, hogy más úton fogják elmozdítani

a pozíciójából Nikol Pasinjánt – tette hozzá Bendarzsevszkij Anton.

A katonai helyzet mindazonáltal azt mutatta, hogy Örményország nem tud ellenállni az azeri nyomásnak, így azt kénytelenek elfogadni. A legjobb, amit most az örmény politika tehet, kiindulva a szerződés feltételiből, miszerint orosz békefenntartók ellenőrzik majd a terület, hogy ne érjék atrocitások az örmény lakosságot, hogy a legszélesebb körű autonómiát próbálják majd kiharcolni Karabahnak Azerbajdzsánon belül. Mert, hogy a kontrollt, a katonai befolyást elveszítették, az kész tény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×