eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Az Örményország külügyminisztériuma által közreadott képen lángol egy épület egy azeri tüzérségi támadást követően a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fővárosában, Sztepanakertben 2020. október 24-én. Folytatódnak a harcok az örmény és az azeri fél között azután is, hogy a két ország külügyminisztere amerikai közvetítéssel az előző nap Washingtonban tárgyalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Örményország külügyminisztériuma/Davit Ghahramanyan

Örmény kormányátalakítás jön a Hegyi-Karabahban kialakult helyzet nyomán

Felgyújtják a távozó örmény lakosok a házaikat, hogy ne kerüljenek az azeriek kezére. Azerbajdzsán az újabb karabahi háborút lezáró béke értelmében visszakapja azokat a földeket is, amelyek nem a helyi enklávé részei, de 25 éven át örmény kézen voltak. Az örmény miniszterelnök nem mond le, leváltotta a külügyminisztert. Az ellenzék tüntetést szervezett.

Tömegesen menekülnek az örmény lakosok az olyan régiókból, amelyeket a karabahi háborút lezáró béke értelmében vissza kell adniuk Azerbajdzsánnak.

Az egyik ilyen terület az 1993-ban, véres csatában elfoglalt Kalbajar. Itt annak idején szinte csak azeriek laktak, akik elmenekültek és a helyükre örmények települtek be. A terület pedig közvetlen korridorrá vált Örményország és az örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődött enklávé, Hegyi-Karabah között.

Most az örmények menekülnek. A France 24 tévének nyilatkozó Arszen egyike azoknak, akik inkább felgyújtották a házaikat, mintsem hogy azok azeri kezekbe kerüljenek.

„Estig távoznunk kell. Aztán jönnek az azeriek, hát próbálják meg”

– mondta, miközben felgyújtotta nővére házát.

A terület átadásának határideje eredetileg vasárnap volt, de az azeriek végül további tíz napot adtak “az örmény erők és az illegális örmény telepesek kivonulására” – mondta Ilham Alijev azeri elnök külpolitikai tanácsadója, Hikmet Hajiyev.

A határidőt „humanitárius megfontolásból” Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárására tolták ki.

Minden ingóságot visznek, van, aki a halottait is

A távozó örmények autókra és teherautókra pakolták ingóságaikat, elhajtották a jószágot. Egyesek azt mondták, hogy

kiásták a temetőből a szeretteiket, mert félnek, hogy az azeriek meggyalázzák a sírokat.

Kalbajar mellett hat másik Hegyi-Karabahot körülvevő területet is ki kell üríteniük az örményeknek. Ezek is olyan régiók, amelyeket az 1990-es évek elején foglaltak el és ahonnan az elmenekült azeriek helyére az örmény kormány pénzén örmény etnikumú lakosokat telepítettek be, esetenként külföldről, például Szíriából.

Magában az örmény etnikum lakta, de jogilag Azerbajdzsánhoz tartózó Hegyi-Karabahban orosz békefenntartók jelentek meg, akik már ellenőrzőpontokat állítottak fel a fővárosban, Sztepanakertben. Az ötéves békefenntartó misszióra az oroszok ötezer katonák küldtek.

Kalbajar után a következő két körzet, amit az örményeknek vissza kell adniuk, Aghdam és Lachin. Bár a tűzszünet leállította a harcokat, az etnikai ellentétek nem csitultak.

„Igen, az azeriek ellenségeink és évszázadok óta azok. De ennek ellenére emberek is. Ez az egész a kormány hibája"

– mondta az otthonát épp elhagyó örmény Garo Dadevuszján.

Az 1994-es tűzszünet előtti háború idején több százezer azeri menekült el az örmények által elfoglalt földekről. Sok azeri szerint a most felgyújtott házak valójában az ő házaik voltak. Az örmények viszont tagadják, hogy 25 évvel ezelőtt „megszállták” volna az azeri földeket és inkább „felszabadításról” beszéltek.

Meg akarták ölni Pasinjánt a békekötés miatt

Közben Örményországban közfelháborodás fogadta, hogy Nikol Pasinján miniszterelnök váratlanul aláírta a megalázó békeszerződést az azeriekkel. Tüntetők és ellenzékiek a lemondását követelték, a hatóságok pedig letartóztatták az örmény nemzetbiztonsági szolgálat volt vezetőjét, akit azzal vádolnak, hogy merényletet szőtt a miniszterelnök meggyilkolására.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×