eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
2020. október 1-jén közreadott kép örmény önkéntesekről egy toborzó központban, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban fekvő Hadrutban szeptember 29-én. Azerbajdzsán és Örményország között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét.
Nyitókép: MTI/AP/Karen Mirzoyan

Hegyi-Karabah: a polgári haderő nem bírta a háborút, ezért kapitulált Örményország

A hadsereg tanácsára írta alá a megállapodást a fegyveres cselekmények beszüntetéséről és a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról – közölte Nikol Pasinján örmény kormányfő.

Az Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő által jegyzett egyezség szerint orosz békefenntartókat vezényelnek a hegyi-karabahi konfliktusövezetbe, ezzel párhuzamosan pedig kivonják a térségbeli örmény fegyveres erőket.

Szakértők megadásként értékelték Pasinján bejelentését, Jerevánban pedig tüntetők dúlták fel tiltakozásul a parlament és a kormány épületét.

Pasinján Facebook-oldalán közvetített videoüzenetéből kiderült, azután döntött a dokumentum aláírásról, hogy a hadsereg ezt követelte tőle.

"Elképzelhetik azt a helyzetet, amikor a hadsereg mondja, hogy meg kell állni"

- fogalmazott.

Mint mondta, az országban problémák voltak a tartalékok mozgósításával, egyebek között ez vezetett a hegyi-karabahi katonai cselekmények teljes beszüntetéséről szóló megállapodás aláírásához is.

Hangoztatta: "Gondjaink voltak a mozgósítással. A gyakorlat azt mutatta, hogy a polgári erők nem képesek teljes mértékben részt venni a harci cselekményekben, és gyorsan elveszítik harcképességüket..."

Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke Facebook-oldalán közölte, hogy hozzájárulását adta "a háború mielőbbi befejezéséhez". Hozzátette, hogy elkerülhetetlen volt ez a lépés. Hangsúlyozta: az örmény erők elvesztettek néhány régiót a hathetes harcok folyamán, az azeri hadsereg egységei pedig közel kerültek Hegyi-karabah székhelyéhez, Sztepanakerthez.

II. Garegin katolikosz örmény egyházfő arra szólította fel a Jereván utcáin tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól és a rendzavarástól.

Az üzenetet a vallási vezető sajtószolgálata tette közzé. Ebben azt írta, hogy ismerve az örmény nép több száz éves történelmi tapasztalatait, meg kell őrizni a nemzet egységét, ezért a nyugalom megőrzésére szólít. Óva intett egyben az érzelmek, az erőszak szükségtelen megnyilvánulásától.

Hegyi-Karabah régióban kedd reggelre teljes mértékben megszűntek a harci cselekmények, a konfliktusövezetben nyugalom van - jelentette be Susan Sztyepanjan, az örmény védelmi tárca szóvivője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×