eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
2020. október 1-jén közreadott kép örmény önkéntesekről egy toborzó központban, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban fekvő Hadrutban szeptember 29-én. Azerbajdzsán és Örményország között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét.
Nyitókép: MTI/AP/Karen Mirzoyan

Hegyi-Karabah: a polgári haderő nem bírta a háborút, ezért kapitulált Örményország

A hadsereg tanácsára írta alá a megállapodást a fegyveres cselekmények beszüntetéséről és a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról – közölte Nikol Pasinján örmény kormányfő.

Az Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő által jegyzett egyezség szerint orosz békefenntartókat vezényelnek a hegyi-karabahi konfliktusövezetbe, ezzel párhuzamosan pedig kivonják a térségbeli örmény fegyveres erőket.

Szakértők megadásként értékelték Pasinján bejelentését, Jerevánban pedig tüntetők dúlták fel tiltakozásul a parlament és a kormány épületét.

Pasinján Facebook-oldalán közvetített videoüzenetéből kiderült, azután döntött a dokumentum aláírásról, hogy a hadsereg ezt követelte tőle.

"Elképzelhetik azt a helyzetet, amikor a hadsereg mondja, hogy meg kell állni"

- fogalmazott.

Mint mondta, az országban problémák voltak a tartalékok mozgósításával, egyebek között ez vezetett a hegyi-karabahi katonai cselekmények teljes beszüntetéséről szóló megállapodás aláírásához is.

Hangoztatta: "Gondjaink voltak a mozgósítással. A gyakorlat azt mutatta, hogy a polgári erők nem képesek teljes mértékben részt venni a harci cselekményekben, és gyorsan elveszítik harcképességüket..."

Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke Facebook-oldalán közölte, hogy hozzájárulását adta "a háború mielőbbi befejezéséhez". Hozzátette, hogy elkerülhetetlen volt ez a lépés. Hangsúlyozta: az örmény erők elvesztettek néhány régiót a hathetes harcok folyamán, az azeri hadsereg egységei pedig közel kerültek Hegyi-karabah székhelyéhez, Sztepanakerthez.

II. Garegin katolikosz örmény egyházfő arra szólította fel a Jereván utcáin tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól és a rendzavarástól.

Az üzenetet a vallási vezető sajtószolgálata tette közzé. Ebben azt írta, hogy ismerve az örmény nép több száz éves történelmi tapasztalatait, meg kell őrizni a nemzet egységét, ezért a nyugalom megőrzésére szólít. Óva intett egyben az érzelmek, az erőszak szükségtelen megnyilvánulásától.

Hegyi-Karabah régióban kedd reggelre teljes mértékben megszűntek a harci cselekmények, a konfliktusövezetben nyugalom van - jelentette be Susan Sztyepanjan, az örmény védelmi tárca szóvivője.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×