INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

amerikai elnökválasztás

joe biden

donald trump

Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsai tisztességes választások megtartásáért tüntetnek a központi választási bizottság detroiti hivatalában zajló szavazatszámlálás idején 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után.

Szakértő: akármi lesz a vége, erősebb volt a Trump-kampány, mint várták

InfoRádió

Csizmazia Gábor szerint ahhoz képest, amit az amerikai elnökválasztás előtt mért 8-9 százalékos Joe Biden-előny jelzett, sokkal szorosabb a verseny.

A 270 elnökséghez szükséges elektori szavazatból 264-et szerezhet meg a mostani elemzések szerint Joe Biden – mondta Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője az InfoRádiónak. Már csupán egyetlen államot kell megnyernie a kihívónak, ez pedig Nevada lehet, itt hat elektori helyet lehet szerezni.

Az eredményt még nem hirdető államok közül Pennsylvaniának a legnagyobb a súlya húsz elektori szavazattal,

itt van olyan körzet, ahol még el sem kezdték számolni a szavazatokat,

mondta a szakértő. Ebben a hagyományosan billegő keleti államban még Donald Trump vezet (de a hivatalban lévő elnök előnye folyamatosan csökken), és számára kulcsfontosságú ez az állam.

A helyzetet több dolog teszi bizonytalanná. Azokat a levélszavazatokat, amelyeket a november 3-i választás előtt feladtak, bizonyos államok november 10-éig (Nevadában) vagy november 12-éig is elfogadják (Észak-Karolinában).

Az is bonyolítja a választás kimenetelét, hogy sok esetben jogi lépésekre lehet számítani elsősorban Donald Trump kampánystábjától. Annyi bizonyos egyelőre, hogy szoros a verseny, több államban is igen kevés szavazat dönt majd az elektorokról.

A szakértő emlékeztetett rá, hogy a közvélemény-kutatók 8-9 százalékos Biden-előnyt mutattak ki nem sokkal a választások előtt. (Igaz ugyanakkor, hogy arra a többségük figyelmeztetett, hogy ez csak annyit jelent, hogy több szavazatot kap a demokrata jelölt, ettől még Donald Trump nyerhet az elektori többség megszerzésével, ahogy ez történt négy éve Hillary Clinton ellen is.)

Csizmazia Gábor úgy látja, a végkimeneteltől független leszögezhető, hogy erősebb lett a Trump-kampány, mint arra sok elemző számított.

Nyitókép: MTI/AP/David Goldman

Kapcsolódó hang

Amerikai elnökválasztás – Csizmazia Gábor
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018