eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Levélszavazatokat számolnak egy választási hivatalban a Pennsylvania állambeli Allentownban 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után.A rendkívül sok postán leadott szavazat feldolgozása miatt még nem nem dőlt el ki nyeri az elnökválasztást az Egyesült Államokban. A szoros küzdelem az újraválasztásért induló Trump, és kihívója Biden között zajlik.
Nyitókép: Levélszavazatokat számolnak egy választási hivatalban a Pennsylvania állambeli Allentownban 2020. november 5-én. MTI/AP/Mary Altaffer

Tovább araszol felfelé a szavazatkülönbség Biden javára

Magyar idő szerint szombat hajnalra az amerikai elnökválasztásban tovább araszolt felfelé a szavazatkülönbség a "legizgalmasabb" államokban a demokrata párti jelölt Joe Biden javára Donald Trumppal szemben, viszont az elnök szépített Arizonában.

Nevadában a korábbi 20 137-ről 22 657-re nőtt Biden előnye annak nyomán, hogy 92-ről 93 százalékra emelkedett a szavazatok feldolgozottsága. Az állam hat elektort ad.

Pennsylvaniában - amely 20 elektort jelent - 96 százalékos feldolgozottságnál 27 130-ra duzzadt a különbség Biden javára.

A 11 elektorral rendelkező Arizonában Trumpnak sikerült szépítenie, 97 százalékos feldolgozottságnál azonban változatlanul Biden vezet 29 861 szavazattal.

A 16 elektort "érő" Georgiában, ahol 99 százalékos a feldolgozottság, Biden előnye hasonló, mint korábban volt, 4289 szavazat.

A Reuters ötödik "izgalmas" államként Észak-Karolinára tért ki. Ott is elég magas, 98 százalékos a feldolgozottság, ám a különbség szintén alig változott:

Trump vezet 76 515 vokssal, 108-cal kevesebbel, mint néhány órával korábban. Az állam 15 elektort ad.

Őrizetbe vettek Philadelphiában két fegyverest egy választási helyiség közelében

Őrizetbe vett a rendőrség Philadelphiában két fegyveres férfit pénteken annak a kongresszusi központnak a közelében, ahol a szavazatok feldolgozása folyik - jelentette be a philadelphiai rendőrség.

A közlés szerint a 42 éves Joshua Macias és a 61 éves Antonio LaMotta egy másik tagállamból, a virginiai Virginia Beach városából utazott a pennsylvaniai nagyvárosba. Egyikük sem rendelkezett Pennsylvaniára érvényes fegyverviselési engedéllyel.

A két férfival egy nő is utazott, őt azonban nem tartóztatták le. Az őrizetbe vettek gépkocsijában két 9 milliméteres Berettát, AR típusú karabélyt és lőszereket találtak. Az autó ablakán egy QAnon-matrica volt. A QAnon többféle összeesküvés-elméletet terjesztő, laza szélsőjobboldali szervezet, amelyet az amerikai képviselőház október elején nem kötelező érvényű határozatban ítélt el. A négy évvel ezelőtti választási kampány során a QAnon egyik aktivistája Észak-Karolinából utazott a szövetségi fővárosba, Washingtonba, ahol egy pizzériában lövöldözni kezdett, mert azt hitte, hogy az étteremben sátánisták tartanak összejöveteleket. A QAnon azt hirdeti, hogy - mások mellett - sátánisták akarják megbuktatni Donald Trump elnököt.

Larry Krasner philadelphiai kerületi ügyész mindazonáltal leszögezte: nincs bizonyíték arra, hogy a két férfi a QAnon vagy más szélsőséges szervezet tagja volna.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×