eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök támogatói előtt beszél a Delaware állambeli Wilmingtonban az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után, 2020. november 4-én hajnalban.
Nyitókép: MTI/AP/Paul Sancya

Joe Biden szerint elegendő államban volt sikeres a végső győzelemhez

"Egyértelmű, hogy elég államot megnyerünk ahhoz, hogy meglegyen az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat" - emelte ki Biden, de hozzátette, hogy Donald Trump korábbi kijelentésével ellentétben ő nem nyilvánítja még győztesnek magát.

A Demokrata Párt elnökjelöltje abbéli meggyőződésének adott hangot helyi idő szerint szerda délután, hogy meg fogja nyerni az elnökválasztást.

"Úgy gondoljuk, hogy mi leszünk a nyertesek, amikor véget ér a szavazatszámlálás" - fogalmazott.

Emellett ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén megpróbálja egyesíteni a nemzetet, ugyanis szerinte fontos lenne véget vetni annak, hogy a politikai ellenfeleket "ellenségként" kezelik.

Ezzel egy időben a CNN hírtelevízió és a BBC is arról számolt be, hogy a demokrata párti jelölt nyert a kulcsfontosságú ingaállamnak számító Michiganben.

A demokrata elnökjelöltnek a BBC összesítése szerint 243 elektori szavazata van, míg Donald Trumpnak 214.

Még "kiadó" elektori helyek a BBC szerint:

Pennsylvania - 20 (Trump vezet)
Georgia - 16 (Trump vezet)
North Carolina - 15 (Trump vezet)
Arizona - 11 (Biden vezet régóta)
Wisconsin - 10 (Biden vezet - itt már bejelentették a győzelmét, de a BBC még nem számolja fixként)
Nevada - 6 (Biden vezet)
Alaska - 3 (Trump vezet, szinte biztosan nyerni fog)

Ha Joe Biden megnyeri Nevadát, ahogy a stábja jósolta és például a Fox News is írja, valamint viszi Wisconsint – amit a stábja már bejelentett –, továbbá Arizonában is így marad az eredmény, akkor

épp 270 elektori szavazata lesz és megnyeri a választást.

Donald Trump eközben a Twitteren győzelmet hirdetett Pennsylvaniában, Georgiában és Észak-Karolinában. Elemzők szerint ezen államokban azonban még nem dőlt el véglegesen a verseny a levélszavazatok miatt. A bejegyzést a mikroblog-szolgáltató ezért meg is jelölte, és csak a figyelmeztetés kötelező elolvasása után tette elérhetővé.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×