eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Washington, 2018. március 13.2018. január 10-én a washingtoni Fehér Házban készített kép Rex Tillerson amerikai külügyminiszterről, aki Donald Trump amerikai elnököt hallgatja. Trump 2018. március 13-án bejelentette, hogy leváltja Tillersont, és a helyére Mike Pompeo CIA-igazgatót jelöli. (MTI/AP/Evan Vucci)
Nyitókép: Evan Vucci

Mike Pompeo: Indiával Kína ellen

Egy hét múlva elnökválasztás. Az amerikai külügyminiszter India után Srí Lankára, majd onnan a Maldív-szigetekre, végül pedig Indonéziába utazik. A két ország közötti védelmi kereskedelem 2008 és 2019 között a semmiről 15 milliárd dollárra ugrott.

India és az Egyesült Államok közösen lép fel az indiai- és csendes-óceáni térséget érő fenyegetések ellen, beleértve azt is, amelyet Kína jelent – szögezte le Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Újdelhiben újságíróknak kedden, egy héttel az amerikai elnökválasztás előtt.

Az amerikai külügyi tárca vezetője Mark Esper védelmi miniszterrel közösen egyeztetett indiai hivatali partnerével, Szubrahmanjam Dzsaishankarral és Rádzs Nath Szingh indiai védelmi miniszterrel, valamint aláírták a műholdfelvételeik katonai célokat szolgáló megosztásáról szóló egyezményt is.

A tárgyaláson szóba került a koronavírus-járvány, amellyel kapcsolatban Pompeo kijelentette: a kínai Vuhan tartományból induló járvány kapcsán "mélyreható beszélgetéseket" folytattak a Kínai Kommunista Pártról is. Úgy vélte,

egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a párt nem a demokrácia, a jogrend és az átláthatóság oldalán áll, és nem támogatja a hajózási szabadságot az indiai- és csendes-óceáni térségben,

ami pedig az övezet sikerének a kulcsa lenne.

Esper újságíróknak szintén hangsúlyozta, Indiának és az Egyesült Államoknak most arra kell törekedni, hogy intézményesítsék és rendszeressé tegyék az együttműködésüket, illetve hogy kiálljanak a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térség alapelvei mellett, különösen annak tükrében, hogy

Pekingnek "egyre agresszívabb és egyre erőteljesebb destabilizációs törekvései vannak".

Indiai hivatali partnereik ugyancsak aláhúzták a szabályokon alapuló nemzetközi rend fontosságát, ám nem emeltek ki egyetlen országot sem név szerint.

Washington nem titkoltan igyekszik megnyerni Újdelhi támogatását ahhoz a törekvéshez, hogy minél inkább elszigetelje Kínát. Donald Trump elnökségének kezdete óta az Egyesült Államok és India látványosan szorosabbra fűzte a katonai kapcsolatokat. Az amerikai elnök februári indiai látogatásakor több mint hárommilliárd dollár értékben kötöttek védelmi megállapodást, és

a kétoldalú védelmi kereskedelem a 2008-ra jellemző, lényegében a nullához közelítő összegről 15 milliárd dollárra ugrott 2019-re.

India és Kína között a nyáron ismét kiéleződött a feszültség a két országot elválasztó, vitatott hovatartozású Kasmír térségében, miután a két határőrség között súlyos összetűzés bontakozott ki, amelyben húsz indiai katona meghalt. A felek egymást tették felelőssé a Galván-folyó magasan fekvő völgyében kitört harcokért, augusztus végén pedig az indiai hadsereg ismét azzal vádolta meg Kínát, hogy katonái provokatív akciót kezdeményeztek a demarkációs övezetben. Peking ezt azzal utasította vissza, hogy kínai csapatok soha nem lépik át a két ország közötti határvonalat.

A határvitából kialakult 1962-es kínai-indiai háború óta a mostani volt a legsúlyosabb konfliktus Peking és Újdelhi közt.

Az amerikai küldöttség a tervek szerint Indiából Srí Lankára, majd onnan a Maldív-szigetekre, végül pedig Indonéziába utazik.

Kína Srí Lanka-i nagykövetsége már a vizit előtt, kedden tiltakozását fejezte ki a látogatás miatt, és hangsúlyozta, hogy Pompeo egynapos Srí Lanka-i látogatása felesleges logisztikai terheket ró a járvány miatt leterhelt országra, amelynek így nem is szolgálja az érdekeit.

A nagykövetség felemlítette Dean Thompson, az Egyesült Államok Közép- és Dél-Ázsiáért felelős irodája vezetőjének múlt heti nyilatkozatát is, amelyben óvatosságra intette Colombót a kínai gazdasági terjeszkedéssel kapcsolatban, és azt a diplomáciai protokoll arcátlan megsértésének nevezte.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×