INFORÁDIÓ 
2021. január 28. csütörtök
Karola, Károly

koronavírus

boris johnson

london

Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetében 2020. szeptember 18-án. A brit kormányfő meglátogatta az intézet laboratóriumát és a koronavírus elleni vakcina fejlesztését vezető orvosokkal beszélt.

Boris Johnson: „Zötyögős lesz az út karácsonyig”

Nem sok jót ígért a következő néhány hónapra a Covid-19 járvány kapcsán a brit miniszterelnök. Boris Johnson azt mondta, kormánya „kiegyensúlyozott” módon áll a problémához, miközben a napi fertőzési adat első ízben átlépte a 10 ezret. A korábbi fertőzöttsége utáni kondícióját firtató kérdésre pedig így felelt: „Fittebb vagyok, mint a hentes kutyája.”

„Zötyögős lesz az út karácsonyig” – fogalmazott a tőle megszokott színes szövegfordulattal Boris Johnson brit kormányfő a BBC-nek adott interjújában. A miniszterelnököt azután kérdezték a Covid-19 körüli helyzetről, hogy a szombaton kiadott adat 12 872 új fertőzésről szólt.

A londoni kormány szerint az ugrást az okozta, hogy néhány hétközi adatot nem tudtak publikálni, ezért a szombatihoz csapták azokat.

Kormányforrások azt mondták a BBC-nek, hogy egy informatikai hiba miatt nem tudták időben bevinni a fertőzöttségi adatokat az egészségügyi adatbázisba, ami lelassította azok felkutatását, akikkel a fertőzött személyek kapcsolatba kerültek.

A vasárnap közzétett adatban pedig mintegy 23 ezer új fertőzöttről adtak számot. A magyarázat szerint ezek közül több mint 15 ezer a számítógépes feldolgozórendszer meghibásodása miatt nem került be a napi adatismertetésekbe az előző héten.

Néhány hete a brit rendszer egy másik informatikai hibája miatt a koronavírus tesztre jelentkezőket lakóhelyüktől több száz kilométerre lévő tesztállomásokra irányította a rendszer. Néhányan rájöttek arra, ha eleve távoli irányítócímet adnak meg, akkor lakóhelyükhöz közelebb sikerül időpontot kapniuk.

Visszatérve Johnson interjújára, a brit miniszterelnök azt mondta: „remény szerint legyőzik a betegséget” és felszólította a lakosokat, hogy

„félelem nélkül, de a józan ész szerint cselekedjenek”.

Mint elmondta, szerinte nemsokára tudományos előrelépés várható vagy a vakcina, vagy a tömeges tesztelés témájában. „Remény” van tehát a vírus legyőzésére, de az is lehet, hogy „nagyon kemény tél előtt állunk… zötyögős lesz az út karácsonyig és talán utána is” – mondta.

A sokasodó karanténellenes tiltakozásokra és a saját pártján belül is hallható bírálatokra válaszolva azt mondta még: a kormány „kiegyensúlyozottan” áll a problémához.

Azaz egyaránt fontos számára az életek megmentése és a gazdaság megvédése.

A gazdaságra utalva vette védelmébe azt a lépést, hogy augusztusban kormánya támogatásával féláron lehetett enni a brit éttermekben, amit tömegek használtak ki és esetleg fertőződtek meg.

Az észak-kelet angliai városokban olyan szigorításokat vezettek be, amelyek nyomán a különböző háztartások lakói nem találkozhatnak egymással zárt térben, sem otthon, sem pubokban vagy éttermekben. Igaz, a csak ülőhelyes vendéglátóhelyeket továbbra is lehet látogatni az egy háztartásban élőknek és a szabad ég alatti kerthelyiségekben még lehet másokkal találkozni.

Londonban még nem ilyen szigorú a korlátozás, de az egyik legfertőzöttebb kerület polgármestere arra szólította fel a lakosokat, hogy most egy ideig ne látogassanak másokat.

London vezetése az esetleges szigorítást a 8 milliós város egészére akarja bevezetni,

annak ellenére, hogy egyes kerületekben fele akkor a fertőzési ráta, mint másokban.

A brit ellenzék közben élesen bírálta Boris Johnson interjúját. Alex Norris, az ellenzéki Munkáspárt egészségügyminiszter-jelöltje szerint Johnson „elvesztegetett egy lehetőséget, hogy komoly stratégiával álljon elő a közbizalom visszaszerzésére. Ehelyett minden kérdésre kitérő választ adott. A hozzánemértése visszafogja az országot” – mondta.

A BBC kommentárja szerint Johnson egyszerre optimista és pesszimista. Annyi bizonyos, hogy jó néhány hónapig maradhatnak különböző korlátozások a szigetországban – például a városokra vagy régiókra szabott karanténok – és a rövidtávú prognózis nem túl biztató.

Donald Trump amerikai elnök Covid-fertőzése nyomán Johnsont is megkérdezték arról, hogyan élte meg, amikor tavasszal megbetegedett.

„Túl kövér voltam és ez tanulságos pillanat volt nagy országunknak arról, hogy szembe kell szállni az elhízás problémájával” – válaszolta. Arra a kérdésre, hogy még mindig érzi-e a Covid-19 utóhatásait, azt mondta: ez az állítás „süketség és nonszensz.

Fittebb vagyok, mint a hentes kutyája.”
Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetében 2020. szeptember 18-án. A brit kormányfő meglátogatta az intézet laboratóriumát és a koronavírus elleni vakcina fejlesztését vezető orvosokkal beszélt. (MTI/AP pool/Kirsty Wigglesworth)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018