eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Európába igyekvő marokkói és bangladesi illegális bevándorlók várják túlzsúfolt csónakjukban, hogy a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet Open Arms hajója fedélzetére vegye őket a Földközi-tengeren, a líbiai partok előtt 2020. január 10-én.
Nyitókép: MTI/AP/Santi Palacios

Egyre több a fertőzött az olasz partokra érkező bevándorlók között

Az olasz belügyminisztérium karanténhajókon és kaszárnyákban helyezi el a menekülteket, miután egyre többüknél mutatják ki a kötelezően elvégzett tesztek a koronavírus fertőzést. A járványnak eddig kevésbé kitett dél-olasz régiók veszélyhelyzet kihirdetését kérték a kormánytól, Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország politikusa pedig a Földközi-tenger lezárását sürgette az Európai Uniótól.

Újabb karanténhajó működésbe helyezését rendelte el az olasz belügyminisztérium, valamint kaszárnyákat nyitnak meg a bevándorlók elhelyezésére - írta az MTI az olasz sajtóban megjelent hírek alapján. Sandra Zampa egészségügyi államtitkár szerint az olasz partokra önerőből érkező kisebb migránscsoportok járványveszélyt jelentenek, mivel folyamatosan érkeznek és ellenőrizetlenül kötnek ki. A hatóságok naponta közlik a dél-olaszországi partokra érkezett bevándorlók vírustesztjeinek eredményeit, valamint azt is, hol helyezik el a kiszűrt fertőzötteket.

A hírügynökség példaként említi, hogy a szicíliai Pozzallo kikötőjébe hétfőn érkezett hatvan menekültből tizenegyen bizonyultak tünetmentes pozitívnak a SARS-CoV-2 koronavírusra, Ragusa városában helyezték el őket. A kiszűrt fertőzötteket eddig a szicíliai partoknál telepített karanténhajókon, valamint a migránsközpontok elkülönített részein helyezték el. Calabriában Ammantea városában fordult elő először szombaton, hogy városon belüli épületekbe vitték őket, kezdetben ellenőrzés nélkül, majd katonai felügyelettel.

Ugyanakkor eddig nem tolonganak a hajótársaságok, hogy a tervek szerint a Szicília és Calabria közti tengerszakaszon állomásoztatott karanténhajót adjanak bérbe az államnak: a belügy legutóbbi pályázatára senki sem jelentkezett. A minisztérium a lakott területektől elszigetelt, jól ellenőrizhető és a "társadalomra kis hatást gyakorló" helyszíneket keres a karantén idején érkező bevándorlók elhelyezésére. Jobb híján kaszárnyákban és más katonai létesítményekben helyezik el az érkezőket.

A belügyminisztérium hétfő esti adatai szerint év elejétől 8988-an érkeztek a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett 3165-höz képest.

Az utóbbi hónapokban a járványtól megkímélt dél-olaszországi régiók vészhelyzet elrendelését sürgették, tartanak a nehezen újraindult turizmus leállásától is.

Antonio Tajani felszólította az Európai Uniót, hogy zárja le a földközi-tengeri és a balkáni migrációs határokat. Az újabb migrációs hullám újabb járványhullámot hoz magával, és növeli a társadalmi feszültséget - hangoztatta az Európai Parlament volt elnöke, a Hajrá Olaszország politikusa.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×