INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

koronavírus

olaszország

migráció

földközi-tenger

Európába igyekvő marokkói és bangladesi illegális bevándorlók várják túlzsúfolt csónakjukban, hogy a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet Open Arms hajója fedélzetére vegye őket a Földközi-tengeren, a líbiai partok előtt 2020. január 10-én.

Egyre több a fertőzött az olasz partokra érkező bevándorlók között

Infostart

Az olasz belügyminisztérium karanténhajókon és kaszárnyákban helyezi el a menekülteket, miután egyre többüknél mutatják ki a kötelezően elvégzett tesztek a koronavírus fertőzést. A járványnak eddig kevésbé kitett dél-olasz régiók veszélyhelyzet kihirdetését kérték a kormánytól, Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország politikusa pedig a Földközi-tenger lezárását sürgette az Európai Uniótól.

Újabb karanténhajó működésbe helyezését rendelte el az olasz belügyminisztérium, valamint kaszárnyákat nyitnak meg a bevándorlók elhelyezésére - írta az MTI az olasz sajtóban megjelent hírek alapján. Sandra Zampa egészségügyi államtitkár szerint az olasz partokra önerőből érkező kisebb migránscsoportok járványveszélyt jelentenek, mivel folyamatosan érkeznek és ellenőrizetlenül kötnek ki. A hatóságok naponta közlik a dél-olaszországi partokra érkezett bevándorlók vírustesztjeinek eredményeit, valamint azt is, hol helyezik el a kiszűrt fertőzötteket.

A hírügynökség példaként említi, hogy a szicíliai Pozzallo kikötőjébe hétfőn érkezett hatvan menekültből tizenegyen bizonyultak tünetmentes pozitívnak a SARS-CoV-2 koronavírusra, Ragusa városában helyezték el őket. A kiszűrt fertőzötteket eddig a szicíliai partoknál telepített karanténhajókon, valamint a migránsközpontok elkülönített részein helyezték el. Calabriában Ammantea városában fordult elő először szombaton, hogy városon belüli épületekbe vitték őket, kezdetben ellenőrzés nélkül, majd katonai felügyelettel.

Ugyanakkor eddig nem tolonganak a hajótársaságok, hogy a tervek szerint a Szicília és Calabria közti tengerszakaszon állomásoztatott karanténhajót adjanak bérbe az államnak: a belügy legutóbbi pályázatára senki sem jelentkezett. A minisztérium a lakott területektől elszigetelt, jól ellenőrizhető és a "társadalomra kis hatást gyakorló" helyszíneket keres a karantén idején érkező bevándorlók elhelyezésére. Jobb híján kaszárnyákban és más katonai létesítményekben helyezik el az érkezőket.

A belügyminisztérium hétfő esti adatai szerint év elejétől 8988-an érkeztek a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett 3165-höz képest.

Az utóbbi hónapokban a járványtól megkímélt dél-olaszországi régiók vészhelyzet elrendelését sürgették, tartanak a nehezen újraindult turizmus leállásától is.

Antonio Tajani felszólította az Európai Uniót, hogy zárja le a földközi-tengeri és a balkáni migrációs határokat. Az újabb migrációs hullám újabb járványhullámot hoz magával, és növeli a társadalmi feszültséget - hangoztatta az Európai Parlament volt elnöke, a Hajrá Olaszország politikusa.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Santi Palacios
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018